Fra nødspor til spids

08-06-2009
2 min.

DJØF kommentar.

”Never waste a good crises “, sagde Hillary Clinton for nylig. Pointen er vigtig. Den aktuelle økonomiske krise tvinger til at tænke nyt, hvis vi skal fastholde velfærd, konkurrenceevne og imødegå klimaproblemer.

I første fase af krisen har vi hilst bankpakker og renoveringspulje velkommen. Statsstøtte har således holdt hånden under større nedbrud og kollaps. Men den slags pakker rummer selvfølgelig ikke de store visioner, som sikrer det danske samfund en stærkere konkurrenceevne på den anden side af krisen.

Der er fuldstændigt politisk fravær, når vi ser den begyndende omstilling i industrien og i landbrugets virksomheder med hurtig tilpasning til nye markedsvilkår, koncentration om core business og opdyrkning af globale markeder.

Hvis denne hårde kur ikke bare skal være negativ med stærkt stigende ledighed i en nedgangskonjunktur, er det nødvendigt, at vore politikere også bringer staten i spil på den offensive bane. Med større investeringer i frembringelse af mere viden på vore universiteter og i samspil med erhvervslivet samt i en langt mere intens indsats for at bringe den viden, vi har, i brug i virksomhederne. Det vil styrke den danske konkurrenceevne.

Som en del af dette er det indlysende fornuftigt at bruge de bedst uddannede med den nyeste viden fra uddannelsesstederne. For kort tid siden blev de flået direkte fra eksamensbordet til job. Nu kan de virksomheder, der tænker langsigtet, opnå en komparativ fordel, fordi udbuddet af de bedste hoveder er lidt større og formentlig vokser yderligere i løbet af året. Det er klokkeklart samfundsøkonomisk spild ikke at bruge de bedste kompetencer til at udvikle vores virksomheder.Senest ledigheden var høj for nyuddannede, var DJØF med til gennem ”Akademikerkampagnen” at skabe 2-4.000 nye job i små og mellemstore virksomheder. Hver gang en af disse virksomheder ansatte en djøfer, forbedrede det virksomhedens innovationsevne og skabte øget vækst sammenlignet med tilsvarende virksomheder, der ikke ansatte en akademiker. Det har undersøgelser grundigt dokumenteret. Så hvorfor ikke etablere et tilsvarende initiativ nu med den stigende akademikerledighed. Det bliver en win-win for alle.

Støtte til skrantende banker og renoveringspuljer holder den værste krise fra døren. Men der skal investeres i mere uddannelse og mere forskning, og i brugen af de uddannede og forskerne, så vi får brugt hver eneste kompetence til bristepunktet. Så kan Danmark starte et nyt konjunkturforløb fra spids og ikke fra nødsporet.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.