Statslig topchef siger fra

26-05-2009
3 min.

Familieretsreformen gav dobbelt så mange sager som forventet, og nu skal de skære ned. Men medarbejderne kan ikke bydes mere, lyder det fra direktøren for Statsforvaltningen Sjælland, Vibeke Larsen.

Det er ikke hverdagskost, at en offentlig topchef går så markant ud, som direktøren for Statsforvaltningen Sjælland, Vibeke Larsen, gjorde, da hun i DRs P4-Sjælland fastslog, at hun ikke kan forsvare at presse sine 130 jurister og øvrige medarbejdere mere oveni en strukturreform og to familieretsreformer.

"Jeg vil ikke være leder på de betingelser, at jeg skal gøre medarbejderne syge", sagde hun.

De fem nye statsforvaltninger - hvis største sagsområde er ægteskabs-, forældremyndigheds- og samværssager - har haft travlt de sidste par år. De har knoklet med fusionen af de 14 gamle statsamter. Samtidig producerede de 800 medarbejdere 25 procent flere sager i 2008, fordi familieretsreformerne - som bl.a. giver mulighed for at genoptage gamle sager om forældremyndighed - har givet en eksplosiv stigning i sagsantallet.

"Det viser, at der er power i os, og at vi på fornem vis har levet op til at hente rationaliseringsgevinster hjem," siger Vibeke Larsen til DJØF Bladet.

Men nu knækker tråden. I 2010 står statsforvaltningerne til et bevillingsfald på 46 mio. kr., hvad der svarer til at skulle skære ti procent af medarbejderne væk.

"Sådan et hug kan man ikke lede sig ud af. Hvis vi presser vores medarbejdere mere, vil nogle af dem finde et andet job og andre sidde tilbage og bryde sammen af overbelastning," siger hun.

Hun understreger, at der hidtil ikke har været problemer med højt sygefravær i Statsforvaltningen Sjælland. Tværtimod har der været meget gå-på-mod hos medarbejderne, men det risikerer man at tage fra dem nu, advarer hun.

"Mine medarbejdere befinder sig helt tæt på borgerne. Kan de ikke leve op til borgernes forventninger om service, telefontilgængelighed og sagsbehandlingstid, får de det præsenteret meget tydeligt, og det er et spørgsmål om, hvor længe man kan holde til det."

Den seneste trivselsundersøgelse er en advarsel: Medarbejderne føler ikke, at de gør det godt nok.

"Det er dygtige folk, som får dårlig samvittighed over, hvad de opfatter som berettigede klager fra borgerne. Det slider," siger direktøren.

Familieretsreformen er underfinansieret

Indenrigs- og Socialministeriet har netop fået gennemført en større konsulentundersøgelse af statsforvaltningerne.

Den dokumenterer såvel en øget produktivitet som en underfinansiering, siger Vibeke Larsen, som samtidig understreger, at det er hendes vurdering, at ministeriet følger seriøst op på undersøgelsen og har iværksat en række initiativer til at imødegå problemerne.

Familieretsreformen er underfinansieret og sagsantallet dobbelt så stort som forventet efter familieretsreformen, fastslår Arne Madsen, formand for statsforvaltningernes landsdækkende DJØF-klub."Lovgiver har to muligheder: Flere penge eller nedsæt serviceniveauet," understreger han.

De ministerier, som giver statsforvaltningerne opgaver, må nu i samarbejde med Finansministeriet finde en løsning, siger Vibeke Larsen. Hun henviser bl.a. til, at statsforvaltningerne har leveret en klokkeklar succes, som sparer penge i den anden ende:

I 2008 har de forligt hele 79 procent af tvistsagerne, som ellers ville være sendt i retten. Målet var 50 procent.

"Et forlig mellem forældrene er selvklart en fordel, ikke mindst for børnenes tarv. Men der er også sparet mange offentlige midler på dén konto, fordi en afgørelse i retten er dyr sagsbehandling," siger hun.

Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) vil ikke udtale sig.

"Statsforvaltningernes økonomi for 2010 er midt i en proces, jeg kan derfor ikke kommentere sagen på nuværende tidspunkt," skriver hun i en mail til DJØF Bladet.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.