Brug hovederne

16-04-2009
2 min.

DJØF kommentar.

En ny analyse af det fremtidige behov for djøfere viser, at der bliver markant vækst i efterspørgslen inden for både den offentlige og private sektor. Hvis vi altså kigger mod år 2015 og videre frem. Så på den lange bane er der næppe tvivl om, at djøfernes arbejdsmarked ser endog meget lovende ud. På den korte bane er alle eksperters vurdering imidlertid, at den nuværende økonomiske recession fører til stigende ledighed.

Dimittendledigheden for djøfere stiger nu for tredje måned i træk. I januar måned med 1,5 pct. voksende til 5 pct. i februar, og den må antages at stige yderligere i løbet af året. Hvor meget dimittendledigheden stiger, er vanskeligt at prognosticere, men alle pile peger den forkerte vej: Efterspørgslen falder, jobmobiliteten falder, den generelle ledighed stiger og plejer med 3-6 måneders forsinkelse også at ramme akademikerarbejdsmarkedet. Sidst ledigheden steg i år 2000, gik det rasende hurtigt for dimittenderne. Bl.a. fordi den offentlige sektor skar ned.

Situationen kan ikke direkte sammenlignes med i dag. Den offentlige sektor ansætter stadig mange nyuddannede og erobrer p.t. markedsandele fra den private sektor, der er hårdere ramt af den økonomiske recession. Men der er grund til at holde vågent øje med nedturen og forberede sig på de ændrede vilkår. Og udnytte dem med omtanke.

Hvis den danske konkurrenceevne skal styrkes, er det indlysende fornuftigt at bruge de bedst uddannede med den nyeste viden fra uddannelsesstederne. For kort tid siden blev de flået direkte fra eksamensbordet til job. Nu kan de virksomheder, der tænker langsigtet, opnå en komparativ fordel, fordi udbuddet er lidt større.Senest ledigheden var høj for nyuddannede, var DJØF med til gennem "Akademikerkampagnen" at skabe 2-4000 nye job i små og mellemstore virksomheder. Hver gang en af disse virksomheder ansatte en djøfer, forbedrede det virksomhedens innovationsevne og skabte øget vækst sammenlignet med tilsvarende virksomheder, der ikke ansatte en akademiker. Det har undersøgelser dokumenteret. Så hvorfor ikke etablere et tilsvarende initiativ nu med den stigende akademikerledighed. Det bliver en win-win for alle.

Det vil DJØF presse på for. Vi vil gå i dialog med beskæftigelsesministeren. Vi vil gennem repræsentanterne i de regionale og lokale beskæftigelsesråd og vækstfora arbejde for, at erhvervsudviklingen bliver en motor for beskæftigelsesarbejdet. Og vi opruster i øvrigt på alle vores tilbud til ledige djøfere. For ledighed er spild af talent.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.