Arken for udenlandske kvinder

16-04-2009
2 min.

Siden 2000 har det interkulturelle kvindeforum EVAs ARK fungeret som åndehul for kvinder med udenlandsk baggrund, der kommer for at få støtte og gode råd til at skabe et godt liv i Danmark.

Hvor nydanske mænd mødes i sportsklubber, indvandrertehuse og små klubber rundt omkring i de danske byer, savner kvinder med anden etnisk baggrund ofte lignende samlingssteder. Det interkulturelle kvindeforum EVAs ARK i Købehavns indre by udgør et af få åndehuller, hvor både nydanske og gammeldanske kvinder kan mødes.

"EVAs ARK sigter på at hjælpe kvinder med udenlandsk baggrund, som savner støtte til at finde fodfæste i det danske samfund. De kvinder, der kommer her, bestemmer langt hen ad vejen selv, hvad det er, de gerne vil have hjælp til. Og derfor spænder vores aktiviteter også vidt," fortæller Vera Eckhardt, der er stifter og direktør og eneste lønnede medarbejder på stedet, som derudover er bemandet med frivillig arbejdskraft.

Både unge og ældre udenlandske kvinder besøger EVAs ARK, der både tilbyder gruppeaktiviteter som fx temamøder, læsegrupper eller fælles kulturelle udflugter og individuelle samtaler om gode råd til studiestart og jobvalg eller støtte af mere personlig art for de kvinder, der har brug for det.

Ingen faste temaer

"Da jeg startede EVAs ARK, havde jeg en ambition om, at vi skulle snakke om nogle faste temaer. Men i dag kan jeg se, at hvis det, jeg gerne vil give disse kvinder, er hjælp til medborgerskab i praksis, er det ikke så afgørende at tale om nogle særlige ting. Det er vigtigere at fange dem der, hvor de selv har en interesse og bruge det som afsæt ind til det danske samfund," siger Vera Eckhardt og beretter videre:"Nogle vil gerne på museer, og så gør vi det, mens vi taler om kunst. Med andre tager vi på Christiansborg og taler om demokrati, og endnu andre vil helst have hjælp til det danske sprog, og så går vi en tur i Kongens Have og taler om det, der nu falder os ind. Endelig er der også en del kvinder, som allermest har brug for personlig støtte og mere private samtaler til at komme videre med nogle udfordringer i livet. Og det kan man også få her," fortæller hun.

Kvinderne i arken har mange forskellige nationaliteter og kommer fra Bulgarien, Sydafrika, Kina, Armenien, Rusland og en del mellemøstlande og afrikanske lande. Nogle er født og opvokset i Danmark, andre er kommet hertil senere i livet. Og som noget nyt vil EVAs ARK nu også tilbyde aktiviteter og samtaler på engelsk for udenlandske kvinder, der kommer til Danmark som medfølgende hustruer til udstationerede.

"Den type kvinder ser måske udefra ud, som om de er mere ressourcestærke, og mange af dem kommer også i netværk med andre medfølgende hustruer. Men de kan føle sig lige så fremmede i det danske samfund og har derfor også brug for et sted at søge hjælp. Og sammen kan disse forskellige grupper af kvinder sagtens få stor glæde af at danne netværk og blive hinandens uformelle rollemodeller," slutter Vera Eckhardt.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.