Samfundsfaglig fitnessforsker

12-03-2009
2 min.

Cand.scient.adm. Kasper Lund Kirkegaard er samfundsfaglig pionerforsker i den danske fitnesskultur. Ved siden af sit arbejde i Idrættens Analyseinstitut skriver han også en ph.d. om breddeidrættens kommercialisering.

Gennem sit arbejde har han indsamlet grundlæggende nøgletal om Danmarks fitnesssektor. Et stykke pionerarbejde, da der inden for den klassiske idrætsforskning ikke har været tradition for at forske i og dokumentere den kommercielle breddeidræt - herunder fitness. Ifølge Kasper Lund Kirkegaard skyldes det en blanding af fordomme og traditioner. Idrætsforskere har typisk haft en stærk tilknytning til foreningsidrætten og derfor ikke haft incitament til at forske i den kommercielle fitnesskultur. Han mener dog, at det er vigtigt at dykke ned i fitnessverdenen, fordi den spiller en stor rolle for mange mennesker i dag. Med 480.000 medlemmer i privatejede fitnesscentre ligger den væsentligt over foreningsfodbolden i DBU-regi.

Kasper Lund Kirkegaard har også undersøgt udviklingen af nye fitnesskoncepter, og hvor koncepterne rent historisk kommer fra. Undersøgelserne udmøntede sig blandt andet i bogen "Fra muskelmasse til massebevægelse".

"Bogen er et forsøg på at skrive fitnesssektorens historie. Samtidig skitserer den, hvilke udfordringer idrættens kommercialisering stiller den frivillige idrætsforening over for. Jeg forsøger så at lave brugbare politiske forslag ud fra min viden. For eksempel hvad fitnesssektoren kan bruges til rent sundhedspolitisk, og om det virker i praksis."

Forsker og analytiker

"Det bedste ved jobbet er, at jeg på én gang er forsker, analytiker og tæt på aktørerne i den politiske beslutningsproces. Via mit arbejde og den viden jeg har, er jeg i stand til at tage relevante idrætspolitiske debatter op. Jeg kan handle på min viden, hvilket er en meget privilegeret mulighed, som ikke alle forskere har."Kasper Lund Kirkegaard bearbejder i øjeblikket den hidtil største medlemsundersøgelse af aktive danske fitnesskunder. Igennem undersøgelsen har han opdaget, at fitnesssektoren rummer et kæmpe sundhedspolitisk potentiale, fordi den er god til at motivere tidligere fysisk inaktive mennesker. Konklusionen ender muligvis som et forslag til de politiske beslutningstagere om at benytte fitnesscentrene mere direkte til at bekæmpe inaktivitet blandt teenagepiger.

Han mener, at Idrættens Analyseinstitut gennem dette og lignende forslag kan hjælpe kommunerne med det øgede ansvar for folkesundheden, som de fik efter kommunalreformen.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.