Projektleder for Klimakommuner

26-03-2009
2 min.

Cand.scient.adm. Jens la Cour arbejder i Danmarks Naturfredningsforening, hvor han blandt andet er leder for projektet Klimakommuner.

"Klimakommuner går ud på at gøre noget konkret for klimaet. Vi laver aftaler med kommunerne om, at de reducerer deres CO2-udledning med to procent eller mere om året. De forpligter sig for et antal år. Vi får dem til at handle for klimaet i stedet for bare at snakke om det,"  fortæller Jens la Cour.

Indtil videre har 31 af Danmarks 98 kommuner tilmeldt sig projektet, der har kørt i halvandet år. Jens la Cour regner med, at 40 kommuner er med inden sommerferien i år.

Inden han kom til Danmarks Naturfredningsforening i 2007, arbejdede han først i Kommunernes Landsforening, så i Miljøministeriets departement og Miljøstyrelsen. Det nære kendskab til det politiske system og dets beslutningsproces er en stor fordel i hans kommunikation med kommunerne.

"Projektet er jo relativt lavpraktisk lagt an og ikke supersexet.  Det handler dybest set om energirenovering af bygninger, at have de rigtige biler i hjemmeplejen, og om hvordan man bedst bruger energien i en institution for eksempel."

Han nævner en episode fra en kommune, hvor et fritidshjem i samme størrelse som kommunens øvrige fritidshjem brugte næsten dobbelt så meget strøm som de andre. En grundig gennemgang af institutionen afslørede et uisoleret skur med to ørkenrotter, der skulle have 40 graders varme. Derfor var der både varmeblæsere og varmelamper i skuret. Løsningen var simpel. Rotterne blev flyttet indenfor, og der blev sparet på CO2'en.

Handlingsplan

Jens la Cour og hans tre kolleger, der arbejder med projektet, giver kommunerne starthjælp i form af gode råd og værktøjer til, hvordan de kan spare på CO2'en. Inden for tre måneder efter borgmesteren har underskrevet klimakommuneaftalen, skal kommunen lave en opgørelse over deres CO2-forbrug og en handlingsplan for, hvordan de vil nedbringe det."Planen kan handle om at udskifte lamper eller at gå fra gasfyret kedel til fjernvarme. Det er helt lavpraktisk, men det er det, der langsomt rykker noget i den rigtige retning. Vi skal simpelthen konkret vise, at det kan lade sig gøre at handle for klimaet nu og her," fortæller Jens la Cour.

Danmarks Naturfredningsforening fokuserer i begyndelsen kun på kommunens egen drift. Det gør projektet mere overskueligt for kommunen. På længere sigt vil de gerne udvide fokus til også klimafamilier og klimavirksomheder i de forskellige klimakommuner.

"Det betyder noget for mig at arbejde med noget, hvor der er en sag. Hvis jeg havde gået efter penge, så sad jeg ikke her," siger  Jens la Cour.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.