Nu kommer kineserne

12-03-2009
6 min.

I kølvandet på turbulente aktiekurser og trængsler i den globale finansverden er kineserne gået på shoppingtur i finans- og virksomhedsverdenen. Kineserne får med opkøb af virksomheder udenfor landets grænser øget indflydelse i globale virksomheder.

Den kinesiske stats køb af aktieposter i den amerikanske kapitalfond Blackstone for 18 milliarder danske kroner i 2007 markerede en ny æra i kinesisk økonomi. Med købet signalerede Kina for alvor sin interesse for investeringer i finansvirksomheder og kapitalfonde.   

Kort efter opkøbet i amerikanske Blackstone tiltrak kineserne sig igen bevågenhed med Mincheng Banks opkøb af den første aktiepost nogensinde i en amerikansk bank, UCBH Holding. Vicepræsident Hong Qi fra Mincheng Bank udtalte i forbindelse med indtoget i den amerikanske bank, at tiden nu var moden for kinesiske bankers ekspansion på den globale finansscene. "It's cheap," lød vicepræsidentens kontante vurdering. Og de kinesiske banker har under den globale finanstsunami i 2008 fortsat indkøbsturen blandt finansielle virksomheder uden for landets grænser.

I midten af 2008 oplyste det store britiske livsforsikringsselskab Prudential således, at den kinesiske centralbank nu er at finde blandt selskabets 25 største institutionelle investorer. Kort efter offentliggjorde den hæderkronede og traditionsrige europæiske familiebank Rothschild, at Bank of China havde sat sig på 20 procent af aktierne i virksomheden. På samme tid gik der rygter om, at en kinesisk bank var interesseret i at byde på den indflydelsesrige amerikanske investeringsbank Morgan Stanley, som var under kuldsejling i det globale finansielle stormvejr. Kineserne er langsomt, men sikkert på vej ind i det globale spil om finanser og business.

Fra amerikansk kapital til kinesisk kickstart

Den øgede kinesiske indflydelse på den globale finansscene i disse år sker paradoksalt nok på baggrund af tidligere amerikanske investeringer i den kinesiske banksektor. Som en konsekvens af Kinas gennemførelse af økonomiske reformer op gennem 1990'erne og optagelsen i WTO i 2001 var landet nødsaget til at gøre hovedrent i sin finansielle infrastruktur. Det var denne økonomiske hovedrengøring, der resulterede i, at amerikanske investeringsbanker som Citigroup og Goldman Sachs senere fattede interesse for investeringer i kinesiske banker og finansinstitutioner.

"Investeringspilen har fået en ny retning på de globale finansielle markeder. For bare fem år siden troede ingen, at kinesisk indflydelse på den globale økonomi kunne gribe om sig i det omfang og med den hastighed, vi har været vidner til. Det var blandt andet tilstrømningen af amerikansk kapital til Kina, der medførte kinesiske bankers mulighed for i dag at gå på indkøb i den finansielle sektor i USA og andre dele af verden," fortæller seniorøkonom i BRFkredit Mikkel Høegh.

Han fortæller videre, at kineserne med opkøbene af finansielle aktører opnår adgang til øget indflydelse i amerikanske, europæiske og globale virksomheder.

"Det vil på længere sigt ændre fokus for den økonomiske udvikling i kinesisk favør, men også i høj grad påvirke den måde vi driver virksomhed på i den vestlige verden," siger Mikkel Høegh.

Kinesisk indflydelse på globale virksomhedsværdier

Fra Saxo Bank bekræfter director Robert Spliid, at kinesernes måde at tænke og drive forretning på vil vinde frem på globalt plan.

"Der vil sandsynligvis være tale om en glidende overgang på mellem ti og 20 år, hvor kineserne langsomt, men sikkert manifesterer sig på globalt forretningsplan. Kineserne er mere brutale i deres virksomhedsdrift, end både europæerne og amerikanerne er kendte for at være. Eksempelvis kan respekten for stakeholdernes og aktionærernes rettigheder risikere at blive påvirket i nedadgående retning af kinesisk livssyn og forretningsmentalitet," påpeger Robert Spliid.

Han understreger samtidig, at kineserne med indtog på nye globale markeder også vil skulle tilpasse sig en vestlig tradition for ledelse af medarbejdere og virksomheder.

"Det er min vurdering, at vi over en årrække vil se fremkomsten af en art fælles global forretningskode, hvor værdier og businessprincipper benyttet i Asien, Europa og USA vil mødes på midten. Ligesom engelsk er blevet den globale kommunikationskode, vil virksomheder med globale interesser blive nødt til at tale et globalt værditilpasset virksomhedssprog," lyder vurderingen fra Saxo Bank.

Kinesisk virksomhedsudvikling og dansk ledelsesmatch

Nyudnævnt professor Jørgen Delman på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet er enig i, at globale værdisæt for virksomheder er under udvikling, og at kineserne vil indgå i en hybrid, der indeholder elementer af forskellige globale ledelseskulturer. Jørgen Delman fortæller, at studier i kinesisk ledelsesfilosofi er et forsømt område, og at eksempelvis danskerne kunne have forretningsmæssig gavn af at kende kinesernes behov for ledelses- og innovationskompetencer i de kommende år.

"Kineserne accelererer i disse år på en stejl læringskurve i global virksomhedsdrift, og hvis eksempelvis danske virksomheder går aktivt ind i processen for at hjælpe kineserne videre, vil vi have et godt udgangspunkt for en glidende og naturlig integration i udviklingen af fremtidige globale kinesiske virksomheder. Kineserne er stærkt innovative i mange sektorer, og en væsentlig del af kinesernes kommende opgaver forud for en større global virksomhedssucces vil ligge i at få ordentligt styr på ledelse i deres forsknings- og innovationsprocesser i samspil med blandt andet udenlandske virksomheder og andre aktører som eksempelvis universiteterne," siger Jørgen Delman.

Styrke i statslig-privat økonomistyring

Professor Jørgen Delman fortsætter, at de kinesiske myndigheder er aktive i støtten til landets virksomheder, der ønsker at gå den internationale vej. China Investment Cooperation med en tidligere vicefinansminister ved roret ligger således inde med cirka 200 milliarder dollars til kinesiske virksomheder, der eksempelvis kan tænke sig at opkøbe forskellige brands og produktionsfaciliteter i resten af verden."Kinesisk økonomi bærer naturligvis stadig præg af stor statslig involvering, men det ser vi også i andre dele af verden i disse år. Det er muligt, at kineserne kan have en styrke i deres erfaring med statsligt engagement i hjælpen til private kinesiske virksomheders fortsatte ekspansion både globalt og i Kina," siger Jørgen Delman.

Jørgen Delman henviser til, at kineserne har reageret prompte på den globale krise ved allerede i november 2008 at præsentere en finanspolitisk plan, der rummer løfter om økonomiske stimulanser på cirka tre billioner danske kroner.

Det kinesiske engagement i globale økonomiske anliggender blev understreget på det seneste topmøde blandt verdens mest magtfulde stats- og virksomhedsledere i Davos i Schweiz, hvor den kinesiske premierminister Wen Jiabao erklærede, at Kina ser fortrøstningsfuldt på fortsat økonomisk ekspansion i landet, og at verden må stå sammen i løsningen af den globale økonomiske krise.

Nærmest samtidig meddelte den britiske mineralgigant Rio Tinto, at en kapitalindsprøjtning på ikke mindre end ti milliarder dollars fra det statslige, kinesiske mineselskab Chinalco er på tegnebrættet.

"Omverdenen havde vurderet, at kineserne efter endt OL og betydelige investeringer i landets infrastruktur ville træde på den økonomiske bremse. I stedet har Kina valgt at demonstrere, at landet tager både sin rolle som stormagt og den verserende globale krise alvorligt i form af en økonomisk stimulanspakke. Dertil kommer fortsatte statslige kinesiske opkøb i forskellige dele af verden. Kineserne er for alvor ved at træde ind på den globale storpolitiske scene i ord og gerninger. Kineserne skal nok komme," lyder det fra seniorøkonom i BRFkredit Mikkel Høegh.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.