Idræt i samfundet

12-03-2009
2 min.

Idrættens Analyseinstitut forsker i, debatterer og formidler idræt med samfundsfaglige briller på.

"Vi er en uafhængig selvejende institution under Kulturministeriet med tre overordnede opgaver. Vi skal formidle samfundsrelevant idrætsforskning og viden til dem, der agerer i det idrætspolitiske miljø. Vi skal lave analyser og evalueringer, og vi skal kunne sætte aktuelle ting i perspektiv og initiere idrætspolitisk debat," fortæller Henrik H. Brandt, direktør for Idrættens Analyseinstitut.

Instituttet blev oprettet i 2005. De bryder med en lang idrætsforskningstradition, hvor der mest er blevet forsket i historiske og naturvidenskabelige aspekter af idrætten.

"Da vi startede, kiggede vi på, hvad de etablerede institutioner forskede i. Det var meget foreningsliv, frivillighed, idrætshistorie og doping. De var også gode til alt det naturvidenskabelige og medicinske. Der manglede noget mere samfundsfaglig forskning," siger Henrik H. Brandt. Han fortæller, at idrætten i Danmark traditionelt har baggrund i en frivillig ånd. Først i 80'erne og 90'erne gik fodbold og håndbold for alvor fra at være frivillig baseret foreningsidræt til at være professionelle klubber. Netop de kommercielle og økonomiske aspekter af idrætten bruger Idrættens Analyseinstitut meget krudt på at undersøge.

Idrætten rykker sig

Hele måden, den brede befolkning dyrker idræt på, har også ændret sig gevaldigt.

"Vi har nu styrketræning, jogging, stavgang, vandreture, pilates, rulleskøjter og alt muligt andet. Nye motionsformer betyder meget for, hvordan man skal tilrettelægge faciliteterne. Vi har en facilitetsmasse af sportshaller, som man bruger mange penge på, men som langt fra dækker alle menneskers behov, som de er i dag. Derfor er der en masse spændende områder, hvor der er behov for debat og ny viden," fortæller Henrik H. Brandt.Instituttet ligger på Holmen i København og har syv fastansatte. De har siden starten i 2005 blandt andet beskæftiget sig med kommunal idrætspolitik i Danmark, idræt og sport i den danske oplevelsesøkonomi, den danske fitnesssektor og dansk håndbold.

Af mulige fremtidige projekter nævner Henrik H. Brandt en undersøgelse af den danske spillesektor, der årligt omsætter for 30 milliarder kroner.

"Der findes ikke én uvildig forsker, der ved noget om området. Det samme gælder eliteidrætsområdet både rent strukturelt og organisatorisk. Pengestrømmene, hvordan man finansierer, og hvordan man arbejder med de kommercielle aspekter som events, rettigheder og sponsorater. Det er alt sammen ukendt land."

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.