Arbejdspres og stress - vilkår eller svigt?

13.3.2009

af

DJØF kommentar.

Når Arbejdstilsynet råber vagt i gevær om det psykiske arbejdsmiljø på fem ud af seks statslige arbejdspladser, heraf alle tre undersøgte departementer, bør det give anledning til alvorlig selvransagelse hos den ansvarlige ledelse. At undskylde den nuværende tilstand med, at det er et grundvilkår, når man arbejder tæt på en minister med alt, hvad dertil hører af uforudsigelige og hastende opgaver, akut pressehåndtering, intense forhandlingsforløb osv., er ikke holdbart. Klar prioritering, tilstrækkelig bemanding, og rimelig spredning af de belastende opgaver over tid og mellem medarbejdere er så meget desto vigtigere, når de opgavemæssige grundvilkår er, som de er. Stress, udbrændthed, tilsidesættelse af privatlivet og medarbejderflugt bør aldrig accepteres som et grundvilkår.

At sidde i en central placering tæt på den politiske proces er for mange djøfere et drømmejob og et naturligt skridt på vejen til en lederkarriere - og i den sammenhæng er det netop de faglige og personlige udfordringer og ikke lønnen, der udgør den primære motivationsfaktor. Og det er spændende, udfordrende og lærerigt at være med til at udforme grundlaget for afgørende beslutninger om udviklingen af det danske samfund. Men drømmen kan hurtigt briste, når tids- og arbejdspres kammer over, når stillinger får lov at stå ubesatte, og når den nødvendige politiske og ledelsesmæssige prioritering af opgaverne udebliver.

Det mest overraskende ved Arbejdstilsynets rapporter fra de statslige arbejdspladser er i virkeligheden, at problemerne med det psykiske arbejdsmiljø ikke er kommet frem noget før. En sandsynlig forklaring er medarbejdernes loyalitet, engagement og ansvarsbevidsthed samtidig med, at nogle måske frygter, at det vil skade deres karrieremuligheder at sige fra. En af de traditionelle parametre for, at stressniveauet er for højt er, at sygefraværet stiger. Men for djøferne i departementerne sker typisk det modsatte. Der knokles løs, uagtet at helbredet skranter - indtil grænsen til sidst overskrides. Enten i form af en stresssygemelding, som fortsat rammer 10 procent af djøferne. Eller i form af jobskifte.

Hvis vi skal tiltrække og fastholde de dygtigste medarbejdere i centraladministrationen, er det helt afgørende at værne om engagementet. Det er opløftende, at Arbejdstilsynets rapporter har givet anledning til tilfredsstillende opfølgningsplaner. Men det burde ikke være nødvendigt at nå helt der ud, før ledelsesansvaret i forhold til prioritering og arbejdstilrettelæggelse tages alvorligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet