Leder med 37 timers arbejdsuge

27.2.2009

af

Jonas Knudsen har sat sin arbejdsuge ned fra 50-60 timer til 37 timer. Det har betydet en kæmpe forskel i forhold til privatlivet.

Det handler om værdier og det handler om nærvær. Og det var det, der for tre år siden fik Jonas Knudsen, sekretariatsleder for 26 medarbejdere i it-afdelingen på Odense Universitetshospital, til at skrue en arbejdsuge på 50-60 ned til gennemsnitlig 37 timer. Det har han holdt ved lige siden. Og hvis han selv skal sige det, er han ikke blevet en dårligere chef af det.

"Jeg knoklede helt vildt og voldsomt - også om aftenen. Men jeg fik aldrig følelsen af at bliver helt færdig med mit arbejde eller komme nærmere mit mål. Og så tog jeg en værdi-snak med mig selv. Konklusionen var, at mine børn og min familie er vigtigere end mit arbejde."

Og når det nu var tilfældet, så var der et eller andet, der ikke balancerede, konkluderede Jonas Knudsen.

"Det er jo hyklerisk, hvis folk melder ud, at de ganske vist arbejder meget, men til gengæld har de kvalitetstid med deres børn mellem 18.00 og 19.00 om aftenen," siger Jonas Knudsen.

Han gik i dialog med chefen om, at han fremover gerne ville prioritere anderledes. Målet var en arbejdsuge på max. 37 timer i gennemsnit, for selvfølgelig vil han stadig gerne give den en ekstra skalle op til deadlines, som han siger.

"Men når jeg nu var nået frem til den konklusion, blev jeg nødt til at italesætte det og turde stå ved det. Og det viser sig jo, at når man taler om det og er tilpas modig til at sige fra, så kommer man langt," siger Jonas Knudsen.

Og chefen var da også lydhør og åben overfor hans ønske om en 37 timers arbejdsuge.

Tid til reflektion

For Jonas Knudsen har den væsentligt kortere arbejdsuge betydet meget på flere planer.

"Det har gjort en kæmpe forskel på mit privatliv samtidig med, at jeg stadig leverer varen på arbejdet."

De kortere arbejdsdage og et absolut minimum af aftener, hvor der bliver arbejdet derhjemme, har givet Jonas Knudsen mere tid til børnene, vennerne, fisketure og ikke mindst mere tid til bare ikke at lave noget, som han siger.

Jonas Knudsen har ikke kun ændret på arbejdstiden, han har også ændret sig som chef.

"Jeg er blevet meget mere uddelegerende. Du skal turde give slip som leder både for din egen og for dine medarbejderes skyld. For det virker demotiverende, hvis alt skal ind over dit skrivebord, og det faciliterer i hvert tilfælde ikke udvikling. Jeg er leder. Jeg sætter rammerne - og det er det, jeg bruger min tid på," siger Jonas Knudsen.

Overskud til nærvær

Det betyder, at Jonas Knudsen ikke sidder ved skrivebordet bag skærmen det meste af dagen.

"Jeg går rundt mellem mine medarbejdere, taler med dem og mærker, hvor de er lige nu."

Og det er her, at nærværet kommer ind i billedet.

"Det er ikke bare dine børn, du skylder at være mentalt til stede overfor. Jeg investerer utrolig meget af mig selv i mine medarbejdere. Det kræver, at jeg kan rumme dem og har det mentale overskud til dem. Og det går altså nemmere, når man ikke er begravet i drift og har rum til at koble helt fra," siger Jonas Knudsen.

Han opfordrer andre til at tage værdisnakke med sig selv - og det er helt fint, hvis resultatet bliver, at man gerne vil arbejde mange timer. Så er det det, man bevidst har valgt at prioritere højt.

"Men så skal man også stå ved det og lade være med at komme og tale om en times kvalitetstid med børnene her og der og bilde sig selv ind, at det er mere intenst," siger Jonas Knudsen.

Hvis man omvendt når frem til det samme, som han er nået frem til, skal man stå ved det overfor kolleger og ledergruppen.

"Sæt værdisnakken på dagsordenen - det er lederen, der skal gøre det, og som også selv skal gå forrest som forbillede," lyder hans opfordring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet