Garvet kommissionsdeltager

26-02-2009
2 min.

Professor Nina Smith er superrutineret, når det drejer sig om kommissionsarbejde. Hun er afklaret med, at hun uundgåeligt tager del i et større politisk spil.

En af kommissionernes grand old ladies hedder Nina Smith. Hun fik sin debut i Socialkommissionen i 1991-93, og hun har siden siddet med ved de prestigefyldte mahogniborde i blandt andet Velfærdskommissionen, Forskningskommissionen og det særlige råd Globaliseringsrådet. For Nina Smith er hendes rolle som kommissionsmedlem klar:

"Med min forskerkasket kan jeg gå ud med andre budskaber end politikerne. Det er en del af spillet, at vi skal tage presset af politikerne. Det er lettere for os at foreslå vanskelige reformer - fx en efterlønsreform - for vi skal ikke genvælges."

Hun er dog ikke bleg for at erkende, at kommissionsmedlemmer selv har en interesse i at deltage - dog med en tyk streg under, at hun samtidig føler en forpligtelse til at deltage, når hun bliver spurgt.

"Qua min mangeårige forskning og empiriske analyser har jeg noget at byde på. Og jeg stiller meget gerne min viden til rådighed. Jeg føler, det er en slags borgerpligt, fordi mit arbejdsliv er finansieret af samfundet," forklarer Nina Smith.

Når det er sagt, er Nina Smith dog fuldt ud bevidst om, at man som kommissionsmedlem indgår i et større politisk spil. Og et kommissionsmedlem skal konstant veje egne interesser og holdninger op imod de politiske ønsker. Dog er hun ikke selv i tvivl om, hvor hun står - selv når vinden blæser.

"Jeg vil ikke lade mig begrænse i mit arbejde af en bestemt politik. Det er fx vigtigt at studere selve kommissoriet, inden man siger ja til at deltage. Hvis en kommission på forhånd båndlægges af en række politiske begrænsninger, så skal man nok overveje, om man kan bruge sin tid bedre på andre ting." 

Et demokratisk problem?

Som en af de få udvalgte sad Nina Smith med til bords ved møderne i Globaliseringsrådet. Ud over Nina Smith deltog repræsentanter fra uddannelses- og forskningsverdenen, fagforeninger og erhvervsorganisationer samt hele fem ministre - herunder statsminister Anders Fogh Rasmussen. Globaliseringsrådet blev ikke defineret som en kommission, men i omverdenens og befolkningens optik lignede det til forveksling en kommission. Og tyngden af deltagerne i Globaliseringsrådet var nok til, at rådets arbejde blev taget særdeles seriøst.På spørgsmålet om der var et demokratisk problem i rammerne og set-uppet for Globaliseringsrådet svarer Nina Smith:

"Jeg fastholder, at globaliseringsstrategien var god. Fokus på uddannelse, forskning og innovation var det rigtige. Men set fra borgernes - og for den sags skyld også fra mediernes synsvinkel - så var det svært at få øje på forskellen mellem rådet og en traditionel kommission. Og konstruktionen blev aldrig debatteret. Det er en debat, som jeg synes, er umådelig vigtig - ikke mindst fordi rådet blev så magtfuldt." 

Professor Nina Smith

2007 Prorektor, Aarhus Universitet
2005-2006 Globaliseringsrådet
2003-2005 Velfærdskommissionen
2000-2001 Forskningskommissionen
1991-1993 Medlem af Socialkommissionen
1981 Cand.oecon., Aarhus Universitet

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.