Flere djøfere fører til mere udlicitering

26-02-2009
1 min.

Læs her om en undersøgelse af udliciteringsgraden i de gamle kommuner.

Hvorfor udliciterer nogle kommuner mere end andre? Et forskerteam fra KU og AKF har undersøgt udliciteringsgraden fra 2002-2006 i de 271 gamle kommuner, og de fastslår, at jo flere djøfere, der relativt set var i den enkelte kommune, jo højere niveau af udlicitering..

"Vores fortolkning er, at det kræver særlige administrative kompetencer at gennemføre et udbud. Derfor har de kommuner, der har disse mere specialiserede administrative kompetencer, også en signifikant større udliciteringsgrad," siger forskningsleder, cand.scient.pol., ph.d. Lene Holm Pedersen fra AKF, Anvendt Kommunal Forskning.

Djøferne kan og tør kaste sig ud i opgaven, og de har incitamentet til det, fordi det er en interessant udfordring, som skaber nye karrieremuligheder for dem selv, for kontrakter skal overvåges og fornyes, påpeger forskerteamet.

Kommunens økonomi spiller også ind. Udlicitering er snarere 'politics of good times' end det modsatte.

"Spørgsmålet er: Innoverer du, når du er under pres, eller når du har råd til det? Tendensen er, at kommuner med en god økonomi udliciterede mere end fattige kommuner," forklarer Lene Holm Pedersen."Så hvis regeringen vil have mere udlicitering, er vejen frem næppe at presse kommunerne økonomisk. Den er snarere, at man skal have råd til at prioritere at have en stab, der kan skrive et udbudsmateriale."

Forskergruppen konstaterer, at kommunerne generelt havde et relativt set lille antal djøfere ansat i perioden 2002-2006.

Undersøgelsen 'The effects of Administrative Professionals on Contracting Out' er publiceret i tidsskriftet Gouvernance.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.