Uskyldig it-brug fører til fyringer

2.12.2009

af

Flere djøfere bliver fyret, fordi de ikke overholder arbejdspladsen it-politik.

Installering af et børnespil på arbejds-PC’en har ført til bortvisning af en djøfer, fordi arbejdsgiveren mente, det havde forårsaget virus i hele arbejdspladsens it-system. En anden djøfer, havde lagt nogle arbejdsdokumenter over på en USB-nøgle for at kunne arbejde videre hjemme – han blev også bortvist med henvisning til, at materiale, der tilhører virksomheden, ikke må fjernes ifølge arbejdspladsens it-politik.

I DJØF oplever konsulenterne i det hele taget flere og flere sager, hvor medlemmer kommer i klemme og sågar bliver fyret, fordi de i arbejdsgiverens øjne på den ene eller anden måde har misbrugt arbejdspladsens it.

Og der er tit tale om komplekse sager, som det er svært at komme til buds ind, fordi det er et så teknisk kompliceret område, når det gælder beviser, siger Niels Mosegaard, chefkonsulent i DJØF.

Derfor anbefaler han, at medlemmer nøje overvejer, hvordan de gebærder sig, når de på den ene eller anden måde har med virksomhedens it at gøre. Og samtidig råder han derfor også til, at man sætter sig nøje ind i arbejdspladsens regler for it-brug. Hvis der vel og mærke findes en it-politik på arbejdspladsen – hvis ikke råder Niels Mosegaard til, at man bruger sin sunde fornuft og i tvivlstilfælde konsulterer sin arbejdsgiver og får en klar melding på, hvad man må, og hvad man ikke må, når det gælder arbejdspladsens it.

Niels Mosegaard forventer, at DJØF kommer til at se flere medlemssager, hvor brugen af arbejdspladsens it spiller hovedrollen.

”Det bliver jo mere og mere komplekst. Nu bruger du jo mail på samme måde, som du brugte telefonen før, men før var der jo ikke nogen, der kunne bevise, at du havde haft en telefonsamtale, hvor du havde brokket dig over chefen eller arbejdspladsen – det kan man til gengæld nu, hvis det er foregået via arbejds-mailen,” siger Niels Mosegaard.

Samtidig er mange personalepolitikker ofte uklare, og i takt med at arbejdsliv og privatliv flyder mere og mere sammen, vil grænserne mellem, hvornår der er tale om privat it-brug eller arbejdsmæssig brug, også blive svagere, siger Niels Mosegaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet