Universitetsloven skal revideres

18.12.2009

af

Der skal gøres op med myndighedernes detailstyring af de danske universiteter.

Antallet af regler skal reduceres, og ansatte og studerende skal sikres medbestemmelse. Det er nogle af konklusionerne i en evaluering af den danske universitetslovgivning, som et internationalt panel står bag.

”Der er med evalueringen skabt et godt grundlag for en revision af universitetsloven fra 2003, som kan gøre op med nogle af de grundlæggende problemer, som universiteternes medarbejdere og ledere slås med,” siger DJØFs forbundsformand Finn Borch Andersen.

Ifølge evalueringen skal kun regler vedrørende overordnede strategiske mål bevares. Hvis universiteterne selv har ekspertisen på et givent område, skal man i højere grad overlade beslutningen til dem selv.

Panelet fastslår samtidigt, at medbestemmelsen for medarbejdere og studerende ikke svarer til universiteternes ånd og de demokratiske traditioner i Danmark.

”Dette er en meget skarp kritik af forvaltningen af universitetsloven,” siger Finn Borch Andersen.

Forskningsfriheden vækker også bekymring, og evalueringspanelet gør det klart, at den såkaldte instruktionsbeføjelse – som betyder, at institutlederen kan pålægge medarbejdere bestemte opgaver – bør sløjfes eller omformuleres, så forskningsfriheden sikres.

Forskningsfrihed og akademisk frihed er centrale forudsætninger for at udføre forskning på et højt videnskabeligt niveau, fastslår Finn Borch Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet