Skoleskak er et socialt projekt

1.12.2009

af

I Dansk Skoleskak arbejder seks ansatte og 225 frivillige på at hjælpe skoleelever socialt og intellektuelt gennem skak.

”Dansk Skoleskak er en samfundsengagerende børne- og ungdomsorganisation, som arbejder med læring, integration og internationalt udsyn. Vi forsøger at bruge skoleskak som metode i skoleregi i forhold til nogle af de problemer, der er i den danske skole,” fortæller Mads Jacobsen, generalsekretær i Dansk Skoleskak. De konkrete problemer i skolerne er blandt andet manglende koncentrationsevne og sociale udfordringer hos eleverne.

I beskedne loftslokaler i det indre København ligger hovedkontoret for Dansk Skoleskak. Her arbejder tre praktikanter samt generalsekretæren og cand.scient.pol. Henrik Højstrøm. Desuden arbejder to projektansatte i Århus, og ude i landet lægger 225 frivillige ledere tilsammen, hvad der svarer til 44 årsværk i organisationen.

På hovedkontoret har de en bødekasse, som medarbejderne lægger penge i, hver gang de siger ’skak’ i stedet for ’skoleskak’.

”Vi siger hele tiden ’skoleskak’, fordi ’skak’ er et brætspil med hvide og sorte felter og brikker, og ’skoleskak’ er noget helt andet. Det er hele paletten af socialt arbejde og den faglige indsats, og der er skakspillet et virkemiddel i skoleskakken,” fortæller Henrik Højstrøm, der er projektleder i Dansk Skoleskak.

Han understreger, at det ikke er Dansk Skoleskaks mål at få flere børn til at spille skak. Det vigtigste for organisationen er at gøre en social og intellektuel forskel for børn og unge.

Merværdi til skolerne

Foreningen er blandt andet involveret i projektet Bring Minoriteterne i Spil, udvikling af en matematikbog i samarbejde med Matematiklærerforeningen, deres egne skoleskakklubber samt et skoleskakprojekt i landområderne.

”Vi tilfører merværdi til den lokale skole i deres eksisterende rammer. Og så er der det sociale. Drengene og pigerne kan være sammen, og du kan lave en meningsfuld aktivitet, hvor Anna i børnehaveklassen kan spille mod Benjamin i 7. Det kan du ikke i fodbold – ikke engang med drenge og piger i samme alder,” siger Mads Jacobsen.

Dansk Skoleskak regner med at have omkring 4.000 medlemmer ved udgangen af 2009. 90 procent af medlemmerne er børn under 14, der spiller skak på de 108 skoler, der huser Dansk Skoleskaks klubber. Der er 2.000 folkeskoler i Danmark.

Dansk Skoleskak fylder 50 år til næste år og er finansieret gennem Dansk Ungdoms Fællesråd og projektmidler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet