Ørnen løfter atter hovedet

18.12.2009

af

DJØF kommentar.

DJØFs interesser i universitetspolitikken har tre afsæt: De ansatte, de studerende og det samfund, som skal leve af kandidaternes og forskernes dygtighed. Gennem en længere periode har forholdene på universiteterne ikke udviklet sig til gunst for nogen af disse tre. Ørnen over Københavns Universitets hovedbygning sidder således lidt vingeskudt og kigger ned på fortovets brudte fliser.

De ansatte har mistet indflydelse på deres arbejdssituation gennem pressede og inddæmmede ressourcer og universiteternes tab af selvstændighed. De studerende har mistet adgang til undervisning og vejledning som følge af faldende ressourcer. Og samfundet må tage til takke med kandidater, der ikke er beriget med den forskningsbaserede undervisning, der sagtens havde været plads til på ugeplanerne i studieårene.

Men 2009 har budt på nogle glædelige brud med udviklingen.

Dels lykkedes det – blandt andet takket være en langvarig indsats fra DJØFs side – at få en forøgelse af uddannelsesmidlerne til de samfundsvidenskabelige studier. Det er første gang, der er ført penge til samfundsvidenskab i stedet for fra. DJØF forventer, at resultatet bliver mere forskningsbaseret undervisning på mindre hold og mere vejledning.

Dels er de uafhængige eksperter i det internationale evalueringspanel, der skulle se universitetsreformen efter i sømmene, kommet til en række af de samme konklusioner som DJØF. Evalueringspanelet fastslår, at medbestemmelsen for medarbejderne er utilfredsstillende, at forskningsfriheden er forvansket efter vedtagelsen af den såkaldte instruktionsbeføjelse, og at universiteternes selvstændighed og autonomi er blevet hæmmet af omfattende og detaljeret regelstyring, der har medført uklarhed, unødvendig administration og besværlig strategilægning.

Disse konklusioner er helt afgørende for at skabe påtrængende forandringer i arbejdet på universiteterne. Forandringer, der ikke bare består af påståeligt nysprog, men som er konkrete ændringer af loven.

Selv om evalueringspanelet ikke præsenterer slagkraftige anvisninger på, hvordan vi skal udforme løsningerne, så er vi i DJØF helt sikre på, at regeringen, ministeriet og Folketinget vil lytte til de saglige løsninger, som vi de næste måneder vil præsentere i kølvandet på evalueringspanelets anbefalinger.

Ørnen på Frue Plads basker igen lidt med vingerne – mon den får lov til at skue det himmelske lys i 2010? Det vil være DJØFs forhåbning og ambition. Ikke så meget for ørnens, men for de ansattes, de studerendes og samfundets skyld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet