Fysisk aktivitet giver mindre stress

17-12-2009
3 min.

Mindre stress og mere energi – det er gevinsten for kontorfolk, der er fysisk aktive, viser nyt forskningsprojekt.

Mange djøferes hverdag foregår siddende – enten bag skærmen eller til møder. Og det sker vel også i ny og næ, at øjnene falder i et øjeblik, hvis et møde trækker ud. Men der er hjælp at hente.

Resultaterne fra et nyt videnskabeligt forskningsprojekt blandt knap 600 kontorfolk viser, at medarbejdere, der er fysisk aktive, når de har fri – eller dem, der er så privilegerede, at de kan motionere i arbejdstiden – har mere energi og føler sig mindre stressede end de kolleger, der ikke er fysisk aktive.

Resultaterne er de første fra et igangværende projekt, der bliver gennemført af forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Norges Idrettshøgskole.

Selv moderat motion har en effekt på energi- og stressniveauet, siger Åse Marie Hansen, seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

”Al fysisk aktivitet har en betydning for, hvordan den enkelte oplever stress- og energiniveauet. Men der skal mere til end en cykeltur til og fra arbejdet, hvis det virkelig skal gøre en forskel,” siger Åse Marie Hansen.

Deres projekt viser, at både et moderat og et højt aktivitetsniveau har en positiv effekt på både stress og energi, men kigger man på selve kroppen, altså det fysiologiske, så er det kun blandt dem, der rører sig meget, man kan se en positiv effekt.

Forskningsprojektet viser også, at de mindst aktive medarbejdere oplever deres arbejdsmiljø som dårligere end dem, der er mere aktive. Det kan der være flere forklaringer på, siger Åse Marie Hansen:

”Hvis de mangler energi og føler sig stressede, kan det jo godt være, at de ser lidt sortere på tilværelsen. Men det kan da også godt være, at netop de medarbejdere rent faktisk har et større arbejdspres end de øvrige medarbejdere og derfor ikke orker fysisk aktivitet, når de kommer hjem.”

Den første forklaring er formentlig den mest plausible, da arbejdsopgaverne hos de kontorfolk, de følger, minder meget om hinanden, men det er noget, forskerne vil kigge videre på. De vil også undersøge, om det får en positiv effekt på stress og energi, hvis medarbejderne får lov til at motionere i arbejdstiden.

Motion i arbejdstiden er stadig noget, der er de færreste forundt. Nogle djøfere har dog allerede muligheden, mens andre djøfere meget gerne vil have den. Det viser kommentarerne til artiklen ’Motion i arbejdstiden’ på djoefbladet.dk. Artiklen beskrev blandt andet, at motion i arbejdstiden kan påvirke bundlinjen positivt.

Her er et udpluk af djøfernes reaktioner på djoefbladet.dk:”På min arbejdsplads er der et fitnesslokale, som kan benyttes i og efter arbejdstid. Det er fuldt legitimt at træne i arbejdstiden. Jeg benytter det selv et par gange om ugen – oftest hvis jeg trænger til en tænkepause og skal have gang i en kreativ proces. Ideerne kommer oftere under træning end foran computeren.”
Pia

”Vi løber en halv time om ugen, svømmer, står på skøjter eller går ture – alt efter vejr og sæson. Det er fedt og helt klart et plus for humøret og produktiviteten.”
Troels

”Det er min påstand, at de fleste ledelser vil vægre sig ved at indføre motion i arbejdstiden, da effekten på bundlinjen er indirekte. I disse krisetider vil de fleste desværre nok satse på det ’sikre’ og ikke på ’de der moderne ideer’.”
Morten

”Nej, vi har ikke den ordning endnu. Men det er så interessant, at jeg som TR (tillidsrepræsentant, red.) vil foreslå ledelsen at arbejde for det. Godt at DJØF sætter fokus på området!”
Mette Hjære Jensen

”Som ansat i Forsvaret har du ret til to timers idræt om ugen i arbejdstiden. Man bliver faktisk opfordret til at udnytte den mulighed, så det er bare med at gøre det.”
Casper Sørensen

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.