Boom i stressramte djøfere

18.12.2009

af

Tine Santesson

Mange djøfere har længe hængt i med det yderste af neglene, men nu kapitulerer de. DJØF oplever et boom i henvendelser fra stressramte medlemmer. Det psykiske arbejdsmiljø spidser til, og arbejdsgiverens lunte også blevet kortere.

Tempoet og presset på djøferne stiger, og mange djøfere har givet alt, hvad de har i sig. Men nu betaler de regningen. Flere og flere djøfere henvender sig til DJØF, fordi de er gået ned med stress eller er tæt på at gøre det.

En fredag i november talte Nynne Lykke Christensen, chefkonsulent i DJØFs rådgivningscenter 15 telefonopkald fra stressramte djøfere. Og det er både den fysiske og den psykiske stress, der knækker djøferne, som ellers normalt er kendetegnet ved aldrig at melde sig syge.

”Det er flest kvinder – men bestemt også mænd. Og det er typisk dem, der kommer på arbejde med Roskildesyge og forkølelser, hvor andre ville være blevet hjemme – de er så pligtopfyldende, og der skal ikke være en finger at sætte på dem. Der er så meget stolthed forbundet med det, for mange steder er der desværre et billede af, at det kun er de svage, der går ned med stress. Og de tør ikke at melde sig syge af frygt for at blive fyret,” siger Nynne Lykke Christensen.

Og desværre er arbejdsgiverens lunte også blevet kortere, når det gælder stressramte djøfere. Flere bliver faktisk fyret, og fyringerne falder ofte efter en meget kort sygdomsperiode, fortæller Nynne Lykke Christensen.

Frygt for fyring

Frygten for at ryge ud betyder, at djøferne hænger i til det sidste, men så en dag falder det hele alligevel sammen, og de kan bare ikke mere, fortæller Nynne Lykke Christensen.

Nogle kapitulerer, fordi arbejdspresset og arbejdsmængde simpelthen er blevet for stor. Andre går ned med flaget, fordi stemningen og tonen blandt kolleger og chefer nogle steder er ubehagelig og til tider direkte hadsk. Nynne Lykke Christensen fortæller sågar om en djøfer, der er blevet slået af en kollega. Og så er der de såkaldte workaholics, der kører derudaf i en duracellagtig arbejdsmani, indtil de er helt tømt for kræfter. Den sidste del har hele tiden været der, men når det gælder de øvrige stressramte djøfere, så har krisen en stor finger med i spillet, siger Nynne Lykke Christensen. Krisen gør, at mange bliver i jobs, de tidligere ville have forladt for længst, og mange opgiver næsten på forhånd at søge nyt job.

”Arbejdsmarkedet er gået i stå, og nogle steder presser arbejdsgiverne folk til det yderste. Andre har bare følelsen af, at de bliver nødt til at præstere mere og give den en ekstra skalle for at undgå en fyring. Alle knokler og arbejdsmiljøet er mange steder blevet dårligere – for når krybben er tom, bides hestene,” siger Nynne Lykke Christensen.

Hun taler med mange medlemmer, der aldrig plejer at få faglig kritik, og som pludselig får det og bliver helt slået ud over det.

”Nogle af dem bliver måske rent faktisk blevet dårlige til at udføre deres arbejde, fordi de føler sig pressede og er så nervøse for at gøre noget forkert. Og så kan det have en selvforstærkende effekt,” siger Nynne Lykke Christensen.

Ikke tilbage for enhver pris

For nogle er det fint, hvis de stille og roligt kan vende tilbage til arbejdspladsen igen, når de er kommet til hægterne, mens andres hverdag er fyldt med en evig angst for at komme tilbage, siger Nynne Lykke Christensen. Den sidste gruppe er især dem, der har været udsat for et psykisk pres på arbejdspladsen.

Og så er der dem, der ganske enkelt bliver fyret på grund af en stress-sygemeldig.

Nynne Lykke Christensen opfordrer stressramte djøfere til at ringe til DJØF – og meget gerne inden de sygemelder sig.

”Vi kan hjælpe med at lægge øre til, vi kan hjælpe med at se fremad, vi kan eventuelt hjælpe med kontakt til arbejdsgiveren – og vi kan hjælpe med karrieresamtaler og ansøgninger, hvis den eneste rigtige løsning er at komme væk fra arbejdspladsen. Og beskæftigelsessituationen for erfarne djøfere er jo slet ikke så dårlig endda, så der er absolut ingen grund til at blive på en arbejdsplads, hvor det psykiske arbejdsmiljø er betændt,” siger Nynne Lykke Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Udlændinge- og Integrationsministeriets departement
Job
Hillerød Business College U/Nord
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Vento Energy Support
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sundhed
ANNONCE