Advokaterne tjener godt, men slider for hårdt

2.12.2009

af

DJØF kommentar.

Først og fremmest tak til de mange medlemmer af FAAF, som har bidraget til DJØFs lønstatistik for advokatbranchen. Lønstatistikken er et fremragende redskab for vore medlemmer, når det gælder forhandlinger om løn og vilkår. Men lønstatistikken er også et portræt af advokatbranchen.

Vi har i FAAF arbejdet målrettet på at påvirke branchen, så den kan tiltrække flere dygtige medarbejdere på så gode lønvilkår, at de har lyst til at blive i det udfordrende erhverv. Udviklingen er gået i den retning, som FAAF har ønsket.

Ansættelsen som advokatfuldmægtig var tidligere forbundet med lav løn, lange arbejdstider og ringe ansættelsesvilkår. Konkurrencen fra det øvrige DJØF-arbejdsmarked for jurister har imidlertid været så hård, at vilkårene for advokatfuldmægtigene er blevet væsentligt forbedret. I år ligger startlønnen for advokatfuldmægtige lidt højere end startlønnen for øvrige privatansatte jurister.

Finanskrisen har ikke ændret på dette billede. Tværtimod er lønniveauet for advokatfuldmægtigene steget mere i det seneste år end i året før. Advokater på advokatkontorer har også opnået en stigning i lønniveauet – dog med en nedgang i stigningstakten i forhold til året før. Kun den lille gruppe af advokater i virksomheder har oplevet et mindre fald i lønniveauet.

Det er glædeligt, at vore medlemmer har fået styrket deres lønvilkår, hvilket er en væsentlig forudsætning for at kunne rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere.

Men lønnen er jo bestemt ikke den eneste, der betyder noget. Arbejdsvilkårene i advokatbranchen er belastende. Lønstatistikken fortæller, at arbejdstiden fortsat er meget høj – gennemsnitligt 45 timer om ugen. Dette øger presset på balancen mellem arbejdsliv og privatliv. DJØFs Balance- og Stressundersøgelse fortæller, at advokatbranchens medarbejdere udskiller sig som den djøf-gruppe, der har den absolut mest belastende kombination af arbejdspres og mangel på fleksibilitet.

Dette sætter sig også igennem i forhold til andelen, der er ramt af stress. Her har advokatbranchen ifølge undersøgelsen en ubehagelig førsteplads, som FAAF vil sætte fokus på i de kommende år. Vi skal væk fra et psykisk arbejdsmiljø, der skader både medarbejderne og branchens ry og rygte. Dette vil kræve en holdningsændring hos mange ledelser, hvor holdningen til det psykiske arbejdsmiljø i dag i alt for høj grad er præget af ligegyldighed – det skader branchen.

Medlemmer af FAAF får tilsendt lønstatistikken, og den kan ses på DJØFs hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
Job
Djøf
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet