Advokatbranchen: Lønfremgang trods finanskrise

01-12-2009
2 min.

Advokater og især advokatfuldmægtige har mere end holdt skindet på næsen i kriseåret 2009. Årets lønstatistik viser nemlig lønstigninger på henholdsvis 4,9 procent og 4,3 procent. Til gengæld er arbejdstiden stadig høj og debiteringskravene stigende.

På trods af finanskrisen er arbejdsgiverne på advokatkontorerne tilsyneladende stadig til at forhandle løn med. Årets lønstatistik fra FAAF (Foreningen af Advokater og Advokatfuldmægtige i DJØF) viser en lønfremgang på 4,9 procent til advokatfuldmægtige og en fremgang på 4,3 procent til advokaterne, endda når man regner stigninger fra, der skyldes anciennitet.

Men det manglede da også bare, mener Martin Cumberland, formand for FAAF.

”Jeg har noteret mig, at lønnen er steget, og det er selvfølgelig positivt, at branchen vil betale for højt kvalificeret arbejdskraft. Men det er også nødvendigt, når man i øvrigt stadig har en høj arbejdstid og stigende debiteringskrav. Advokater og fuldmægtige kommer ikke sovende til deres lønninger.”

Arbejdstiden ligger på samme niveau som sidste år, nemlig 45 timer i gennemsnit. Til gengæld er debiteringskravene stadig stigende. 37 procent af fuldmægtigene har et fast debiteringskrav, og blandt advokater gælder det 48 procent. Det er henholdsvis tre og otte procentpoint flere end sidste år. Og ifølge lønstatistikken er der en klar sammenhæng mellem debiteringskrav og arbejdstid – jo større det faste debiteringskrav er, jo længere er den ugentlige arbejdstid.

Martin Cumberland mener, at det minder lidt om skruen uden ende.

”Man strammede i gode tider, og nu strammer man endnu mere. Og så er det jeg spørger: ”Er det opskriften på succes?” Jeg tror det ikke. På et tidspunkt kan vi simpelthen ikke klemme mere ud af folk. Og andre DJØF-undersøgelser viser også, at selv om FAAFerne er glade for deres arbejde, så overvejer halvdelen at forlade branchen,” siger Martin Cumberland.

Mere løn og mere arbejde i København

Der er en tendens til, at der bliver lagt flere arbejdstimer på de københavnske advokatkontorer i forhold til resten af landet. Men så er lønnen til gengæld også højere.En 2. års fuldmægtig, der ansat i Storkøbenhavn har i gennemsnit en løn på 41.523 kroner om måneden, mens en fuldmægtig fra en af de større provinsbyer med samme anciennitet i gennemsnit tjener 36.790 kroner om måneden.

En stor del af forklaringen skyldes, at det er de store kontorer, der typisk lønner bedst, og da langt størstedelen af dem ligger i København, er det her fuldmægtige, og for den sags skyld også advokater, tjener mest i gennemsnit.

Men løn er bare ikke alt, understreger Martin Cumberland. Han hæfter sig ved, at advokater og fuldmægtige, der opgiver, at de er på deltid, har noget, der ligner en ”almindelig” arbejdsuge på 37 timer.

”Det kan da ikke være rimeligt, at man skal gå ned på en deltidsstilling for at komme ned på en 37 timers arbejdsuge. Det er i krisetider, at de gode ledere viser sig – men når man strammer og strammer, er det ikke udtryk for god ledelse Hvis branchen skal blive ved med at kunne rekruttere højt kvalificeret arbejdskraft, er det ikke nok at kigge på lønnen, for så finder de unge jurister andre steder at arbejde,” siger Martin Cumberland.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.