Stor arbejdsbyrde og dårlig personaleledelse

22-10-2009
2 min.

De er rigtig glade for deres job, og de mener også, at deres chef er yderst faglig kompetent. Men når det kommer til personaleledelse og balancen mellem arbejdsliv og privatliv, ser det godt nok sløjt ud, mener advokater og advokatfuldmægtige.

Næsten hver anden advokat eller advokatfuldmægtig overvejer at finde et job uden for advokatbranchen. Årsagen er, at det ganske enkelt er for svært at få et job i advokatbranchen til at balancere med et familieliv. Arbejdstiden er for lang og ledelsen er for dårlig, mener de ansatte ifølge en såkaldt motivationsundersøgelse, som DJØF har gennemført blandt advokater og advokatfuldmægtige.

Og krisen er tilsyneladende ikke med til at lette arbejdspresset. Ikke i første omgang i hvert tilfælde, siger formanden for Foreningen af Advokater og Advokatfuldmægtige i DJØF, FAAF, Morten Schwartz Nielsen.

”Som undersøgelsen viser, fokuserer lederne ikke på personaleledelse – og da slet ikke i krisetider, hvor omsætningen falder. Her tænker de i stedet: Nu skal vi bare have folk til at løbe endnu stærkere, så vi stadig kan få de samme penge i hus, og det er klart, at det ikke smitter positivt af på balancen mellem arbejdsliv og familieliv,” siger Morten Schwartz Nielsen.

Han understreger dog, at der heldigvis findes kontorer, hvor personaleledelse bliver taget alvorligt – men der er stadig for langt mellem de gode eksempler, mener han.

”Men det er først nu, man kan se, om partnerne reelt er i stand til at lede en virksomhed. For alle kan lede noget i opgangstider. Men som verden ser ud i øjeblikket, bliver alle virksomheder presset ud i at tage organisationsspørgsmålet op og tænke langsigtet,” siger Morten Schwartz Nielsen.

Og det er ikke langsigtet at skræmme medarbejdere væk med urimelige arbejdstider og dårlig personaleledelse, der sender dem ud i en nærmest umulig balancekunst mellem arbejdsliv og privatliv, pointerer han. Men lige nu og her er måske slet ikke det dårligste tidspunkt at bede partnerne om mere familievenlige arbejdstider.

”Det er måske netop nu, man skal bede om nedsat tid og mere frihed. For det er ikke sikkert, vi kommer til at se lønstigninger på ti procent i denne her tid – omsætningen falder, og der er jo nogle domiciler, som skal betales rundt omkring,” siger Morten Schwartz Nielsen.

Og for branchens skyld håber han, at det lykkes at komme i mål med balanceakt mellem at holde omsætningen oppe og samtidig holde på medarbejderne.”Det er jo skræmmende, når undersøgelsen også viser, at 13 procent siger, at de ikke vil anbefale andre at søge ansættelse på deres arbejdsplads. For der skal jo gerne kunne rekrutteres i fremtiden også.”

Men det er bestemt ikke alle forhold i advokatbranchen, de ansatte peger fingre af. Der er faktisk en hel del felter, hvor de er ganske godt tilfredse med deres arbejdsliv. For når det kommer til jobindhold og lederens faglige kompetencer, er langt de fleste advokater og advokatfuldmægtige meget tilfredse. Næsten 90 procent mener, at de har spændende arbejdsopgaver. Og 80 procent mener også, at de har gode muligheder for dels at udvikle deres faglige kompetencer og dels bruge deres evner. Til sammenligning viser en undersøgelse fra 2006, at det kun gælder for 65 procent af de overenskomstansatte i staten.

Blandt de overenskomstansatte i staten er det også kun 28 procent, der er enig i, at de får en løn, som svarer til deres kvalifikationer. Det gælder til gengæld for godt 60 procent af djøferne i advokatbranchen.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.