Multimedieskatten

22-10-2009
2 min.

To mobiltelefoner - privat- og arbejdstelefon - får dig ikke af skattekrogen.

Det er fredag. Du er i Bruxelles for at forhandle på din arbejdsgivers vegne. Hver gang der er en pause, griber du arbejdsmobilen og pisker ned ad gangen for at cleare med din chef derhjemme. Forhandlingerne går godt. Du når det sidste fly til København og tager direkte fra lufthavnen hjem for at holde sen weekend. Arbejdsmobilen ligger selvfølgelig i din taske, og du skal i øvrigt også bruge den til at give din chef en ekstra briefing hjemmefra sent søndag aften, hvor han selv lige er landet i Bruxelles.

Er du så én af dem, der skal betale multimedieskat af arbejdsmobilen?

Ja, for du må ikke tage den med hjem så meget som én gang. Men hvis du lover på skrift, at du ikke på noget tidspunkt bruger den til at tale privat i – og vil lade dig kontrollere for det – bør du kunne undgå beskatning, fordi telefonen er nødvendig for dit job.

Det kræver selvklart, at du altid har to mobiltelefoner på dig: Arbejdsmobilen og en privatmobil – på jobbet, på tjenesterejsen og derhjemme – så du aldrig kan mistænkes for at forgribe dig på arbejdsmobilen til en hurtig privat besked. Og det kunne vel også gå an.

Men økonomisk rådgiver cand.polit. Kim Valentin, Finanshuset i Fredensborg, tror ikke, at der er ret mange djøfere, som orker den løsning.

For SKAT kan til enhver tid bebude, at de agter at sætte én i skat af mobilen. Og så gælder der omvendt bevisbyrde: Det er dig, der skal bevise, at du ikke har brugt den til at tale privat i.

”Og det er altså besværligt,” fastslår han.

Der skal ligge udskrifter af samtlige samtaler på et år, og der må ikke være én privat imellem. Du skal kunne bevise, at selvom din egen mobil har været i stykker, så har du aldrig grebet arbejdsmobilen for at ringe hjem om dagens børneafhentning. Du skal vænne folk til ikke at ringe til dig privat på din jobmobil, for du må jo ikke tale privat i den.Alt det besvær skal holdes op mod, at man også skal betale for en privatmobil, man kan tage med på tjenesterejsen, og hvor man ellers bevæger sig rundt med jobmobilen.

”Det er der næppe mange djøfere, der gider. Så der er reelt kun en til at betale: Arbejdsgiveren. Folk vil gå til deres chef og sige, at jeg skal have en lønforhøjelse, der svarer til det, som multimedieskatten koster mig ekstra at have den arbejdsmobil,” siger Kim Valentin.

Multimedieskatten er på 3.000 kroner om året. Det svarer til netto 1.681 kroner, hvis man er topskattebetaler.

SKAT udsender senere i oktober en vejledning om kontrol af multimedieskatten.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.