Jobopslag frasorterer nyuddannede

22-10-2009
1 min.

Tre ud af fire jobopslag kræver erfaring ud over uddannelsen.

Og det ser værst ud for akademikerne – her er hele 83 procent af de ledige jobs rettet mod folk med erfaring. De nyuddannede akademikere kan altså kun søge på 17 procent af jobbene.

Det fremgår af en lille undersøgelse af i alt 277 jobopslag på jobcentrenes jobdatabase Jobnet-dk.dk, som Ugebrevet A4 har gennemført i fire forskellige brancher – herunder akademisk arbejde.

Det er krisens suverænt største problem, at de unge bliver valgt fra, og tallet er dødbringende for dimittenderne på det akademiske område, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen til Ugebrevet A4.

DJØFs arbejdsmarkedspolitiske chef, Lars Munck, bekræfter tendensen. Arbejdsgiverne på DJØF-området har strammet kravene og slår nu i højere grad end før stillinger op målrettet mod erfarne.

”Det ser vi på næsten alle områder. Man tænker, at nu er der et større udvalg, så vi skruer kravene op. Det har vi set før under lignende konjunkturforløb.”

”Vi hører også fra vores dimittender, hvordan de får afslag på afslag med den begrundelse, at arbejdsgiver har valgt en mere erfaren ansøger.”Det er en af forklaringerne på, at 42 procent af DJØF-dimittenderne fra første halvdel af 2009 endnu ikke er i job, og kurven stiger lige i øjeblikket lodret. Derfor ønsker DJØF særlige trainee-ordninger eller springbrætstillinger og tilskud til virksomheder, som ansætter nyuddannede.

Foreløbig har regeringen bevilget to mio. kr. til hele AC-området. De skal bruges til, at nyuddannede allerede efter seks ugers ledighed kan få hjælp af en privat aktør.

Men der skal meget mere til. Går man som ung akademiker ledig i et halvt eller et helt år, risikerer man at blive slået helt af banen af næste, friske generation fra universitetet. AC, Akademikernes Centralorganisation, fører her i oktober forhandlinger med regeringen om, at man mindst laver samme akademikerindsats som sidst, der var krise, altså i årene fra 2002 og frem.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.