Nyt job - Line Kenborg

29-01-2009
2 min.

Skal være med til at løse gåden om Parkinsons.

Line Kenborg, 27, cand.scient.san.publ. (sundhedsvidenskab på Københavns Universitet), har fået job som videnskabelig assistent og ph.d.-studerende i Kræftens Bekæmpelse.

Den første san.publ. blev uddannet i 2004. Hvad er I for nogle?

"Det er en meget tværfaglig uddannelse med både samfundsvidenskabelige, sundhedsvidenskabelige og humanistiske fag, og det gør det svært at placere os, især hvad angår jobmuligheder. Min tidligere studieleder sagde altid, at hvor læger skal behandle på individniveau, så skal vi ud at forbedre sundheden på befolkningsniveau."

Hvad laver I typisk?

"Mange af os har fået arbejde i kommunerne, som jo efter reformen har fået ansvaret for forebyggelse. Og inden for forskning. Vi er på grund af vores mange metodefag godt rustet til både kvantitativ og kvalitativ forskning."

Hvorfor har du valgt at tage en ph.d.-grad?

"Egentlig er det lidt tilfældigt. Jeg skrev mit speciale på Institut for Epidemiologisk Kræftforskning her på Kræftens Bekæmpelse, og de tilbød mig en ph.d.-stilling. Jeg er interesseret i forskning - især kvantitativ - og ved at tage en ph.d. kan jeg få lov til at fordybe mig i et bestemt område i tre år."

Hvad handler din afhandling om?

"Jeg skal undersøge mulige erhvervsmæssige årsager til Parkinsons sygdom. Det er en hyppig sygdom blandt ældre i Danmark, men man ved stort set intet om årsagerne til den. Kræftens Bekæmpelse har sammen med et par forskere fra USA etableret et studium om sygdommen, hvor man undersøger forskellige mulige både risikofaktorer og beskyttende faktorer, og det er det projekt, jeg er med i."

Er det nogle bestemte erhvervsmæssige årsager, du skal undersøge?

"Man mener, at sygdommen skyldes både genetiske og miljømæssige faktorer, og jeg skal blandt andet se på, om udendørsarbejdere har en nedsat risiko for sygdommen på grund af øget D-vitaminniveau, og om personer, der i deres erhverv har været udsat for pesticider, har en øget risiko."

Hvad er det mest spændende i dit job?

"At være en del af en forskergruppe og at arbejde et sted, hvor der er en masse forudsætninger for at lave god forskning."

Man skal jo tage en del af sin ph.d. i udlandet. Hvor skal du hen?

"En af forskerne i Parkinsons-forskergruppen er ansat på UCLA (University of California, Los Angeles, red.), og det er planlagt, at jeg skal derover nogle måneder."

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.