De garvede ledere

9.9.2009

af

”Ledelsesadfærd er lig summen af erfaringer, og derfor har alder betydning. Jo højere alder, des mere erfaring,” siger borgmester og KL-formand Erik Fabrin. Han er selv blevet mere tålmodig og tolerant med alderen

En transistorradio fra en svunden teknologisk tidsalder står klar til brug på borgmesterkontoret i Rudersdal. Men tag ikke fejl: Her er beslutningerne ikke drevet af drømmen om de gode gamle dage. Bag skrivebordets sirligt stablede sagsmapper sidder borgmester Erik Fabrin med en stærk vilje til at gøre ting anderledes og bedre. Erik Fabrin (V) har været medlem af KL’s bestyrelse siden 1994 og formand for KL siden 2006. Han var borgmester i Søllerød Kommune 1986-2006 og er i dag borgmester i Rudersdal Kommune.

Erik Fabrin har erfaring som kun få andre. Og han er langt fra enig med Marie Stærke i, at alder ikke har betydning for ledelse:

”Hvis ikke alder har betydning, hvad har så, om jeg må spørge? Ledelsesadfærd er jo lig summen af en masse erfaringer, og dermed får alder en betydning. Jo højere alder, des mere erfaring,” siger han og fortsætter med et bredt smil på læben:

”Ellers ville jeg jo ikke kvalificere min egen ledelseserfaring. Og det nægter jeg!”

Det optimale plus

Hvis Køge Kommune har den yngste topledelse, så har KL den mest garvede i kraft af lederduo Erik Fabrin på 68 år og administrerende direktør Peter Gorm Hansen på 66 år. Erik Fabrin har, ligesom Peter Gorm Hansen, truffet en række afgørende beslutninger gennem sin lange lederkarriere. Et af de steder, Erik Fabrin mærker, at erfaringen gør en forskel, er i forhandlingssituationer.

”Det ligger dybt i min natur altid at gå efter det optimale plus. Men på vej derhen møder jeg mange forhindringer, som erfaringen har lært mig at håndtere. Jeg kan mærke, når jeg kører ud ad en tangent, hvor jeg begynder at udøve en adfærd, der ikke er hensigtsmæssig for målopfyldelsen. Erfaringen får mig til at søge kompromisset frem for stædigt at insistere på altid at nå det optimale plus, hvor parterne alligevel har slidt så meget på hinanden, at ingen af dem alligevel vil få glæde af et eventuelt plus,” forklarer han.

Dristige beslutninger

For Erik Fabrin er netop den erfarne leder tolerant:

”Af samme grund er jeg heller ikke enig med Marie Stærke og Peter Frost i, at unge ledere pr. definition er mere åbne. Der kan være en større nysgerrighed hos unge ledere. Man overskuer ikke helt konsekvenserne af sine beslutninger og dristes til at træffe hurtigere beslutninger. Det gjaldt også for den unge Fabrin, som traf flere rent intuitive beslutninger, end jeg gør i dag. Men en del beslutninger har i virkeligheden bedst af at blive vendt en gang til.”

Ifølge Erik Fabrin er det også en af årsagerne til, at Marie Stærke som nyvalgt borgmester blev hørt i lektien under budgetforhandlingerne:

”Unge ledere testes – ikke fordi de er unge, men som ny skal man kunne holde til presset,” siger Erik Fabrin og fortsætter:

”En dygtig leder prøver hele tiden at udvide sine grænser. Engang imellem støder man hovedet imod og må trække sig. Det giver den nødvendige udvikling og forståelse af egne begrænsninger.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet