Genvej til god selvledelse

24.8.2009

af

Hvordan får du som leder mest ud af egne ressourcer, får plads til ledelse frem for at drukne i drift og unødig stress? Tre danske topledere giver her deres helt private opskrift på, hvordan de leder sig selv.

Finn Lund Andersen er HR-direktør i Dansk Supermarked med mere end 44.000 ansatte. Anette Laigaard er administrerende direktør for socialområdet i Københavns Kommune. Og Alfred Josefsen fra Irma er nærmest blevet synonym med skandinavisk ledelsesstil, hvor hårde målemetoder er fyord.

Vælg den arbejdsform, der passer bedst til din personlighed. Og hav mod til at prioritere, lyder de tre lederes vej til at få mest ud af egne ressourcer.

En årsplan skaber fokus

HR-direktør Finn Lund Andersen fra Dansk Supermarked har det øverste personaleansvar for medarbejdere i 1.100 butikker i fem lande. Han har tidligere været HR-direktør i TDC Fastnet Norden.

Kan du som topleder nøjes med at udstikke de overordnede retningslinjer?

”Du kan ikke nøjes med kun at sidde i helikopteren. Du er som topleder nødt til at dykke ned i detaljer, når det gælder de områder, der har din topprioritet. Men du kan umuligt – og bør ikke – interessere dig lige meget for alt. Du skal have modet til at prioritere og uddelegere resten.”

Hvordan strukturerer du din arbejdstid?

”Først og fremmest har jeg en tydelig årsplan for, hvad jeg vil nå inden for mit område. Planen fylder blot et enkelt A4-ark og beskriver tre overordnede mål, der altid er top of mind. Lige nu er mine tre hovedmål at få personaleomsætningen ned, at opnå en højere medarbejdertilfredshed og at gøre lederne endnu dygtigere. De tre områder har jeg hands on. Derimod uddelegerer jeg fx det praktiske ansvar for arbejdsulykker og sygefravær. Vi har et meget lavt sygefravær, og derfor tør jeg godt sige, at det her tager mellemlederne sig af.”

Hvordan håndterer du dine mails?

”Min arbejdsdag begynder sædvanligvis ved mit skrivebord. De ting, der er i min mailboks og involverer andre, ekspederer jeg videre før klokken ti. Jeg sidder aldrig og sender mails, når de andre er gået hjem. Om eftermiddagen tømmer jeg så mailboksen igen.”

Hvor meget arbejder du?

”Jeg arbejder cirka 45 timer om ugen. Vi har da nogle direktionsmøder lørdag, men ellers prøver jeg at have en helt normal arbejdsuge. Når jeg holder ferie, har min sekretær mit mobilnummer og kan sende en SMS, hvis det er vigtigt. Jeg kan sagtens finde ud af at trække stikket ud, når jeg holder fri og har ferie, men jeg skimmer da lige telefonen om aftenen.”


Lommebog giver overblik

Anette Laigaard er administrerende direktør for socialområdet i Københavns Kommune. Hun har 6.500 ansatte under sig og er tidligere kommunaldirektør i Fredensborg Kommune.

Hvordan strukturerer du din arbejdstid?

”Jeg har en lille sort bog, hvor jeg på gammeldags skriver mine større opgaver ind med en kort opgaveformulering. Det hjælper mig, når hverdagens travlhed er ved at overmande mig. Desuden tager jeg altid en times tid søndag, hvor jeg prioriterer mine opgaver for den kommende uge. Så er overblikket på plads.

Når dagens rush er i gang, løber det selvfølgelig fra mig, og det bliver helt andre opgaver, jeg er nødt til at kaste mig over. De mange ad hoc-opgaver skal der være tid til, og så må jeg korte ned på løsningen af de planlagte opgaver. Heldigvis bearbejder jeg ubevidst de planlagte opgaver – det er netop hemmeligheden ved at skrive dem ned i den sorte bog: Ofte går det pludselig meget hurtigere end planlagt at få dem løst, når jeg først tager fat på dem.”

Hvordan bruger du mailen konstruktivt?

”Der er dage, hvor jeg er småstresset, og hvor jeg ikke kan lade være med hele tiden lige at skulle se nye mails. Så begynder jeg at besvare dem i stedet for at få færdiggjort den strategiplan, jeg er i færd med at skrive. Det er bare ikke særlig smart. Derfor er et godt råd: Sluk det lille billede, der viser, at der er kommet ny mail – altså hvis du er en lige så nysgerrig sjæl, som jeg er.”

Hvordan sørger du for at have overskud til ledelse?

”Medarbejderne har fortjent en leder med overblik. En god nats søvn og en ordentlig forberedelse er afgørende for at kunne udføre en gedigen ledelse! Det skal være sjovt at være på job, og det er det ikke, hvis du er træt og ikke kan overskue opgaverne. Jeg synes også, at jeg skylder mig selv at have tjek på det, jeg har med at gøre.”


Find din vision

Alfred Josefsen, administrerende direktør i Irma, er kåret som Årets Leder, er formand for UNICEF Danmark og med i Advisory Board for blandt andet Institut for Ledelse, Filosofi og Politik ved CBS.

Hvordan sikrer du dig maksimalt fokus på dine topprioriteter?

”Start med, hvad det er, du er sat i verden for at skabe. Ikke bare hvad det er for mål, du sætter dig, men hvad det er for en vision, du vil arbejde hen imod. Hvad ønsker du at skabe på den lange bane? I den daglige tumult har du brug for pejlemærker. Mange af dine daglige beslutninger kan du holde op mod denne vision.”

Hvordan undgår du at drukne i drift?

”Der er bunker af driftsmæssige ting, du kan beskæftige dig med, hvis du er til det. Men jeg har valgt en ledelsesmodel, hvor jeg er den mere missionsagtige og udstikker retningen og de overordnede værdier. Drift går jeg sædvanligvis ikke ind i på dagsbasis, men hvis noget ikke virker, kan vi da godt kigge på det fra måned til måned – og så ellers kvartalsvis. Jeg forsøger at holde fokus på den længere bane og undgå at trænge ned i detaljerne. Jeg bruger kræfterne på flittigt at kommunikere, hvad Irma er for en størrelse. Det, jeg bedriver, er i høj grad storytelling.”

Du er ikke tilhænger af stram målstyring?

”Vi bliver aldrig en virksomhed med indsats og resultatmål. Vi har ikke så mange mål, men mere målsætninger, det vil sige: ’Det her vil vi gerne’-mål. Men vi har da overordnede vækstmål og vil samtidig gerne være blandt Danmarks bedste arbejdspladser.”

Kan du bevare din ledelsesstil i krisetider?

”Mit arbejde er at skabe gejst, motivation og selvtillid. Jeg har som top of mind at positionere og profilere Irma. Det er gået godt de seneste ti år, og nu vil jeg gerne bevise, at min måde at drive ledelse på fortsat er gangbar. Mit væsentligste bidrag her under krisen er at melde ud til organisationen, at der ikke er nogen, der har ambitioner om at lave Irma om. Selvom verden er foranderlig, så er Irma fortsat Irma.”

Hvordan har du lært dig din ledelsesmetode?

”Det handler jo meget om, hvordan du er skruet sammen psykologisk. Og jeg er utrolig heldig med, at jeg ikke er så detaljeorienteret. Jeg ser mere de overordnede billeder.”

Kræver det mod og erfaring at prioritere?

”Ofte har du som yngre ikke selvtillid nok til at prioritere. Det er ikke sikkert, at jeg havde forstået at arbejde som nu, da jeg var i 30’erne. Hver topleder bliver nødt til at finde sin egen ledelsesmåde, og det kræver tid og erfaring.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet