Udenrigsministeriets krimiforfatter

24.6.2009

af

Mogens Blom, seniorrådgiver i Udenrigsministeriets Mellemøstkontor, vekslede dagligt mellem Udenrigsministeriets kancellisprog og spændingsromanens farverige ordpalet, da han skrev krimien Naboerne fra Bagdad.

”Bogen tager udgangspunkt i to mord. Et i Bagdad, som er relativt upåagtet, for det sker i januar 2007, hvor der er en voldsbølge i gang i Irak og Bagdad, og så et mord i København på en ung mand, der arbejder i en kiosk,” fortæller Mogens Blom.

Politiet mener, at der er racistiske undertoner ved mordet i København og indleder derfor et samarbejde med PET.

”Min hovedperson Martin er analytiker fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Han er udlånt til PET og bliver sat på sagen sammen med politiet. Politiet graver i banderelaterede forbindelser til mordet, og Martin og hans kollega Benedikte begynder at se på nogle forbindelser til Irak og Bagdad, og så er historien i gang.”

Som læser stifter man bekendtskab med en flygtningelejr i Danmark, bandemiljøer, PET og holdninger for og imod ’de fremmede’ – alt sammen tilført en tilpas mængde krudt, kugler og kærlighed. Politikens anmelder Bo Tao Michaëlis kaldte bogen en ”ferm og engageret politisk thriller om irakiske agenter i København og omegn”, hvilket man som læser nikker genkendende til.

Mellemøsten et oplagt emne

Første udkast til Naboerne fra Bagdad skrev Mogens Blom på fire måneder i forbindelse med en kombination af forældreorlov, restferie og afspadsering. Han havde i lang tid haft lyst til at skrive igen, og jobbet i Udenrigsministeriets Mellemøstkontor gav ham inspiration til indholdet.

”Mellemøsten er et oplagt emne til spændingsromaner. Der er masser af konflikter og spændinger, men samtidig er der også noget godt at videregive. Det indtryk, man ofte får ved at rejse i nye lande, er, at tingene er meget mere nuancerede end det billede, medierne umiddelbart giver. Især i forhold til Mellemøsten får man givet et billede af en ensrettet verden, som er fuldstændig domineret af vold og konflikter, ” fortæller Mogens Blom.

”På mine mange rejser i regionen har jeg mødt masser af mennesker, der deler værdier med mig. De har også et ønske om udvikling i fred og fordragelighed, respekt for det enkelte menneske, demokratisering og inddragelse af unge og kvinder. Og deltager, ofte med stort mod, i en voldsom værdikamp om, hvordan deres samfund skal indrettes. Så vores billede af ensretningen, mener jeg, er grundlæggende forkert. Det er farligt, fordi vi kommer til at betragte og italesætte Mellemøsten som én bred masse. På den måde er vi med til at underbygge det fjendebillede, som et radikalt mindretal i Mellemøsten og Vesten ønsker at bekræfte os i,” siger Mogens Blom.

Godt med holdninger

Han mener, det er overdrevet at kalde bogen et skridt på vejen mod en bedre forståelse mellem de to verdener.

”I det små kan jeg måske bidrage med at tegne nogle mere nuancerede personer, der giver læseren lyst til at tænke og undersøge nogle af de her ting. Det er vigtigt netop at nuancere og ikke lave tegneseriefigurer, for det er klart, at der er onde og gode problemer i alle samfund.”

Privatpersonen Mogens Blom lægger ikke skjul på sin bekymring for, at en udlændingedebat, der af mange udenfor Danmark opfattes som direkte fremmedfjendsk, vil kunne påvirke vores aktive udenrigspolitiske rolle og mulighed for at deltage i en global værdikamp negativt. Den holdning kommer til udtryk i bogen, men også de modsatte holdninger får plads. Der skal være en balance, og bogen bliver aldrig prædikende, men lader personer med meget forskellige ståsteder komme til orde.

I Udenrigsministeriet arbejder Mogens Blom med ’Det Arabiske Initiativ’, som regeringen igangsatte i 2003 for at fremme konkrete reformprocesser og dialog med Mellemøsten. Det er en samlet programpakke til 100 millioner kroner om året med en lang række partnerskabsprojekter i regionen indenfor områder som kvinders ligestilling, menneskerettigheder, frie medier og unges deltagelse i samfundslivet.

Han har gennem sin dobbeltrolle som forfatter og ansat i Udenrigsministeriet selvfølgelig haft overvejelser omkring indholdet i Naboerne fra Bagdad. Han mener dog, at det er vigtigt, at offentligt ansatte også deltager i den almindelige debat, så han har ikke haft skrupler med at skrive bogen.

Forfatter for sjov

Mogens Blom gik ned i tid til 29 timer om ugen for at skrive bogen færdig. Hans råd til andre med uforløst skrivekløe er at kaste sig ud i det, ikke give op, og vise skriverierne til gode venner uden at være bange for deres kritik. Og så understreger han, at vedholdenhed er en essentiel forfatterdyd. Selv har han hverken gået på skrivekursus eller skrevet digte i ungdommen. Lysten til at skrive kom til ham som lyn fra en klar himmel.

”Jeg havde læst mange krimier og fik en idé om at prøve at skrive en krimi med et almindeligt menneske som mig selv som hovedperson. Ikke en CIA-agent eller en KGB-agent. Det skulle så være mig, der oplevede alt det spændende og fik heltinden til sidst.”

Mogens Blom har tidligere skrevet to andre krimier – Dræbt af en vildfaren kugle og Aftenholdet. Begge udkom i 1983.

”Min første bog var skrevet for sjov i 50 eksemplarer til vennerne. Da de så sagde, at den var god, gik jeg til et forlag.”

Der gik så over 20 år, før han begyndte på en ny bog.

”Der kom lige et par ting i vejen”, som han udtrykker det.

Han fandt det ikke svært at sætte sig til tasterne igen. Efter cirka 50 sider var kancellisproget fra Udenrigsministeriet skrevet bort og så kørte det derudaf med op- og nedture.

”Det ene øjeblik læser du det igennem igen og tænker: Sikke noget møg. Hvordan kan jeg være så dum at tro, at der er nogen, der gider læse dét. Så skal man så samle sig selv op fra gulvet igen. Det næste øjeblik jubler du og svæver på en lille sky, når du får noget ned på papiret, som er godt. Det mest sjove er, når personerne tager dig og fører dig af sted, og du ikke ved, hvor I er på vej hen.”

Mogens Blom ved godt, hvor han er på vej hen. Han arbejder nemlig stadig 29 timer i Udenrigsministeriet, da han nu er i gang med at skrive fortsættelsen til Naboerne fra Bagdad, som også har Martin i hovedrollen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
Job
Djøf
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet