Enevælden skyld i lav korruption

9.6.2009

af

Vi kan formentlig takke et par enevældige konger, men samtidig også Grundloven for, at Danmark i dag topper listen over verdens mest ukorrupte lande.

Ny dansk forskning afslører, at især Frederik d. 6. og Christian d. 8. op gennem første halvdel af 1800-tallet slog hårdt ned på korrupte embedsmænd.

Selv den mindste svindel blev straffet med fængsel på livstid.

”Hvis man ikke havde slået ned, kunne man sagtens have fået etableret en praksis, hvor korruption havde været gængs. I stedet fik man skabt en embedskultur, hvor man bliver straffet, og hvor risikoen for at blive opdaget er meget stor, fordi folk anmelder det. Det er formentlig grunden til nutidens ukorrupte forvaltning,” siger Mette Frisk Jensen til videnskab.dk.

Hun har skrevet og forsvaret en ph.d.-afhandling om korruption blandt danske embedsmænd med fokus på 1800-tallet.

Men enevældens ophør har tilsyneladende også haft en positiv indflydelse på korruptionen i Danmark. Da kongen med Grundloven i 1849 mister sin enevældige magt, mister han samtidig retten til at bestemme, hvem der skal have penge efter arbejdslivet. I stedet får alle embedsmænd ret til pension. Det fjerner behovet for at lægge ekstra stjålne penge til side, mens man stadig arbejder. Og i 1861 sørger en lønningslov også for, at embedsmænd er sikret en fast løn, så de ikke bliver så hårdt ramt af konjunkturerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet