En frihedsreform

24.6.2009

af

Ny undersøgelse viser, at tre ud af fire djøfere, der er berørt af strukturreformen, ikke mener, at den vil give afbureaukratisering. Vi spørger økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (C), hvad hun vil gøre ved det.

Tre ud af fire berørte djøfere tror ikke på, at strukturreformen vil føre til færre dokumentations- og indberetningskrav. Hvad bør det give regeringen anledning til?

”Jeg håber naturligvis, at de tager fejl, for det er ikke de konservatives opfattelse, at vi skal belaste de offenligt ansatte med yderligere administrative byrder i forbindelse med strukturreformen. Tværtimod.

Vores mål er helt klart. Vi vil skabe en offentlig sektor, der har fokus på borgernes behov. Derfor har vi brug for en frihedsreform, der sikrer medarbejderne i den offentlige sektor størst mulig frihed til at gøre det, de er bedst til, nemlig at tage sig af borgerne. Af samme grund har jeg lanceret kampagnen frihedtildig.dk, der giver alle danskere mulighed for at sende mig en mail med forslag til, hvordan vi kan fjerne alle unødvendige regler og bureaukratisk kontrol.”

Du har lige været i Randers Kommune, som efter din kronik inviterede dig op at se på deres forslag til forenkling. Hvad lærte du af det?

”Mit besøg i Randers var utroligt inspirerende. Jeg blev bekræftet i min opfattelse af, at vi har en masse dedikerede og engagerede ansatte i den offentlige sektor, der brænder efter at gøre deres job bedst muligt. Vores ansvar som politikere er sådan set bare at sikre, at de har de rigtige rammer for deres arbejde – og at de ikke bliver hæmmet af unødvendigt regelværk. På den baggrund aftalte jeg med de ansvarlige i Randers Kommune, at de nu udarbejder en række forslag til forenklinger og administrative lettelser, som jeg så vil se på med positive øjne.”

Mit håb er, at vi kan indgå et samarbejde med Randers, hvor vi kan høste nogle brugbare erfaringer, der kan hjælpe os med at skabe bedre kvalitet i den offentlige sektor til gavn for alle danskere.”

Økonomi- og Erhvervsministeriet har et fastsat mål om at reducere de administrative byrder for virksomhederne med 25 procent fra 2001-2010. Går du ind for, at der – som DJØF har foreslået – fra regeringens/Folketingets side bliver opstillet et lignende, bindende mål for at nedbringe den offentlige sektors egne administrative byrder?

”Jeg tvivler på, at man kan opstille så faste målsætninger. Men det er helt klart mit mål, at der skal renses ud i overflødigt bureaukrati. Den offentlige sektor skal være et attraktivt sted et arbejde. Et sted, hvor folk kan udfolde sig og få brugt deres kompetencer. Kun derved sikrer vi, at danskerne får en offentlig service af højeste kvalitet.”

Hvordan skal regeringen så skabe afbureaukratisering i den offentlige sektor?

”Det skal vi i samarbejde med alle danskere. Derfor har jeg oprettet hjemmesiden frihedtildig.dk, hvor folk kan skrive ind med deres egne erfaringer og forslag, ligesom jeg også rejser ud i landet og mødes med relevante parter som for eksempel Randers Kommune. Jeg starter også inden længe en dialog med de faglige organisationer om projektet.”

Hvordan vil du som økonomi- og erhvervsminister og regeringsmedlem gå lige så engageret ind i spørgsmålet om lettelse af den offentlige sektors administrative byrde?

”Ganske vist er jeg økonomi- og erhvervsminister. Men jeg er altså også formand for de Konservative. Og det er en hjertesag for os at skabe en offentlig sektor, der betjener borgerne på en god måde. Det har altid for et konservativt kernepunkt, at vi skal have et stærkt og trygt samfund, hvor der bliver taget hånd om os og vores nærmeste, når vi har brug for det. Og vores frihedsreform er et naturligt udtryk for dette synspunkt.”

Hverken finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) eller indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) har ønsket at kommentere DJØF-undersøgelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 2. okt. 2023
Job
Odense Kommune
Job
Kommune Kujalleq
Job
TACK International A/S
Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet