Danmarks Statistik: Fremtiden for fagpublikationer

24.6.2009

af

Danmarks Statistik mener, at det er på nettet fremtiden for fagpublikationer ligger.

Danskerne bruger gratis statistik på nettet som aldrig før, lyder Danmarks Statistiks erfaringer. Salget af flagskibet ’Statistisk Årbog’ er faldet fra 6.200 eksemplarer til under en tredjedel de sidste ti år, men det er mere end opvejet af et mangedoblet antal downloads af den gratis pdf-version på hjemmesiden.

”Sidste år blev årbogen hentet 8.500 gange, og pdf’er med specifikke kapitler blev hentet omtrent 21.000 gange,” fortæller fungerende redaktør på ’Statistisk Årbog’, Stefan Jul Gunnersen fra kommunikationsafdelingen i Danmarks Statistik.

Han forventer, at årbogens 2009-udgave, som lige er udkommet, slår ny rekord på nettet.

”I dag søger man ikke svar på spørgsmål i en bog – men på nettet. I stedet for at ærgre os over de faldende salgstal, har vi valgt at bruge situationen aktivt: At gøre informationerne let tilgængelige – og gratis,” siger han.

Før blev Danmarks Statistiks tema-publikationer kun solgt i nogle få hundrede eksemplarer, selv om de havde kostet blod, sved og tårer. I dag, hvor de er lagt gratis ud på nettet, bliver de hentet i op mod flere tusinde eksemplarer.

Samtidig gør den elektroniske formidling det let at formidle viden på tværs. Danmarks Statistik er fx ved at lægge alle 113 årgange af ’Statistisk Årbog’ ud på www.dst.dk/aarbogsarkiv i gratis pdf-versioner – som man kan søge i på tværs. Den slags er noget, der trækker brugere til.

”I sidste ende er det meget vigtigere, at danskerne ved, hvad vi laver og hvem vi er, end at sælge bøger og få nogle hundrede tusinde kroner mere i kassen,” siger Stefan Jul Gunnersen.

Der er dog ingen plan om at skrotte papirudgaven af den i år 575 sider store ’Statistisk Årbog’.

”Nej. Der er selvfølgelig en smertegrænse for, hvornår trykkeudgiften overstiger indtægterne. Men den skal ikke nedlægges, før det er absolut nødvendigt, fordi den er en vigtig historisk arv for eftertiden.”

Til gengæld skal oplaget så langt ned som muligt, også for at spare på naturen. Og online-versionen skal udvikles, så den måske ikke kun udgives som pdf, men også kan bruges interaktivt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet