Vi prioriterer vores patienter

15.5.2009

af

Trine Beckett

Region Syddanmark afkøler det overophedede sundhedsvæsen ved at give de mest raske patienter tre måneders behandlingsgaranti i stedet for en.

Det danske sygehusvæsen skal ikke være en række virksomheder, der producerer sundhedsydelser afhængigt af markedsværdi, udbud og efterspørgsel. Det skal være en instans, der skaber sundhedsydelser med sammenhæng og for alle.

Det mener i hvert fald Region Syddanmark, der derfor er gået foran med at prioritere sine patienter. For at sikre, at det ikke bare er den bevidste forbruger, men også den mest syge, og altså den, som er mest afhængig af systemet, der kan være sikker på at få dækket sit behov. Og det kan være svært i en region, der i sine yderdistrikter er særligt ramt af manglen på sundhedsfagligt personale.

De mest raske venter tre måneder

Derfor har man i de seneste måneder under suspensionen af regeringens behandlingsgaranti på en måned for alle patienter i stedet indført en garanti for behandling inden for tre måneder.

"Hvis alle de professionelle står i klinikken og opererer, er der ikke ressourcer til at bemande de medicinske afdelinger. For ikke at dræne disse må vi rationere de kliniske aktiviteter. Derfor har vi forsøgt at sætte en dagsorden, der hedder, at de mindst syge patienter venter lidt længere," forklarer Jens Elkjær, der siden kommunesammenlægningen har været direktør for Sundhed i Region Syddanmark.

Forsøget havde som mission dels at køle et overophedet sundhedsvæsen ned, dels at sætte en ny dagorden på landsplan og vise, at man i sin organisering må tage udgangspunkt i, at sundhedsvæsenet kan tage vare på alle. At dette er selve grundlaget for det offentlige sundhedsvæsens legitimitet.

Tilbage til 0

Men det lykkedes ikke at ændre regeringens politiske holdning til behandlingsgarantien, selvom man i regionen ifølge Jens Elkjær aldrig har haft færre klager og kortere ventetider end i øjeblikket. Han frygter, at sundhedssektoren igen vil blive overophedet og patienterne visiteret ud i privatsektoren, når suspensionsperioden udløber til juli.

"Vi forventer, at de arbejdspladser, hvor man skal tage sig af de akutte og syge patienter, vil blive drænet for arbejdskraft," Jens Elkjær.

Næste store skridt for regionen er at prioritere akutmodtagelsen af patienterne. Lige nu er en plan om fælles akutmodtagelse for sygehusene i Esbjerg, Aabenraa, Kolding, Svendborg og Odense i høring. Hvis den bliver vedtaget, betyder det i praksis en opgradering af Odense Universitetshospital, der således kommer til at stå stærkere i konkurrencen med storebrødrene på Skejby Sygehus i Århus og Rigshospitalet i København, hvilket er vigtigt, da de faglige specialer i øjeblikket bliver samlet på færre sygehuse end før.

Direktøren for Sundhed i Region Syddanmark håber, at specialerne ikke bliver fordelt efter anciennitet eller størrelse, men efter evner.

"Vi skal arbejde for at skabe et miljø, hvor alle tvinges til at blive bedre. Det fremmer man altså ikke ved automatisk at give gården til den førstefødte," slutter Jens Elkjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sundhed
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Udlændinge- og Integrationsministeriets departement
Job
Hillerød Business College U/Nord
Job
Vento Energy Support
ANNONCE