Uacceptabel mobning

27.5.2009

af

DJØF kommentar.

Meget tyder på, at spørgsmål om balance og stress er kommet seriøst på dagsordenen. Det er gået fra at være upåagtede emner eller ligefrem tabuer over at være modebegreber til at have fundet bevidste placeringer i debatten og i drøftelserne om, hvordan vi kan løse problemerne.

Men det gælder ikke det element af arbejdsmiljøet, der kaldes mobning. Det er et tabu på arbejdsmarkedet. Den enkelte må selv slås med at opleve sig mobbet, og det er ofte først, når det er helt galt, at der søges råd i den faglige organisation eller i sundhedsvæsenet.

I DJØF mener vi, at denne tilstand er uacceptabel. Der er intet, der tyder på, at mobning er noget, der trives enkelte steder eller i enkelte brancher eller sektorer. Det er et samfundsproblem, som også rammer djøfere. Det viser en ny undersøgelse, som DJØF har foretaget blandt medlemmerne, hvoraf 8 % har oplevet sig udsat for mobning i nogen eller høj grad, mens yderligere 8 % har oplevet sig udsat for mobning i en noget mindre grad.

Hver sjette djøfer har således inden for de seneste tre år oplevet selv at være udsat for mobning. Det er formentlig et billede, som gælder de fleste faggrupper. Det er ganske uacceptabelt. Og det skader både den enkelte og hele arbejdsmarkedet.

Vi kan endnu kun gætte på årsagerne, for der er ikke megen viden på området. Det må vi lave om på. Men ind til da kan et bud på en årsag være det forholdsvis høje tempo, som præger arbejdsmarkedet. Der ryger let en finke af panden, og den sårer mere, når presset i forvejen er stort.

Forleden kolporterede et af de store dagblade en historie om, at der er mere mobning, hvor der er kvindelige ledere. Man mærkede lettelsen, for så kan man jo bare afskaffe kvindelige ledere for at komme en del af problemet til livs.

Det var selvfølgelig en grov manipulation af en større europæisk undersøgelse af indberetninger om mobning. Den viste, at kvindelige ledere oftere indberetter tilfælde af mobning. DJØFs undersøgelse ser på oplevelsen af mobning - og her er der ingen forskel på lederens køn. Netop åbenhed og indberetning må være en af vejene frem, når vi skal have taget seriøst fat på at løse problemet. Så kunne vi i denne omgang ikke lade være med at opfinde beskyttende myter!

Der er ingen, der skal få lov til at flygte fra ansvaret. Vi skal mobningen til livs på hele arbejdsmarkedet. Det er ikke et spørgsmål om at finde skyldige - det er spørgsmålet om, at vi alle påtager os et ansvar for, at noget så underlødigt og skadeligt som at mobbe hinanden kommer på dagsordenen - også for de voksne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Københavns Professionshøjskole, Campus Carlsberg
Job
Styrelsen for Patientsikkerhed
Job
GrønlandsBANKEN
Frist 1. mar. 2024
Job
Verisure
Frist 23. mar. 2024
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet