Kvindernes idealist og ildsjæl

17.4.2009

af

Vera Eckhardt har læst jura over flere etaper, alt imens hun hele livet har engageret sig i kvindepolitik og internationalt arbejde. I 2000 kulminerede hendes engagement i etableringen af EVAs ARK, som indstillede hende til Politikens Idealistpris.

"Jeg har efterhånden set og oplevet rigtig mange forskellige kvinder i næsten alle dele af verden. Og jeg har lært, at lige meget, hvor forskellige kvinder er, så er vores vilkår altid de samme: Nemlig at være underlagt mandsdominerede normer. Det gør mig på den ene side enormt vred, men har på den anden side også været kimen til mit livslange engagement i kvinders rettigheder," siger Vera Eckhardt, der i 2000 stiftede det interkulturelle kvindeforum EVAs ARK.

Initiativet indbragte hende i 2006 Nordeas Ildsjælepris og førte for et par måneder siden til en indstilling til Politikens Idealistpris 2008 med begrundelsen: 'Vera Eckhardt sætter al sin menneskelige energi ind i et projekt, som bygger bro mellem kvinder fra hele kloden og skaber rammen for fællesskaber i en tid, der ellers mest hylder det enkelte individ'.

Vigtigheden af netværk

"Jeg immigrerede selv som ung til Australien, og jeg har derfor på egen krop oplevet, hvad det vil sige at føle sig fremmed. Den oplevelse har klart præget mig og var med til, at jeg for snart ti år siden begyndte at fundere over, hvordan det egentlig føles at være fremmed kvinde i Danmark. Hvor går man hen, hvis man mangler et netværk, og hvor får man hjælp, hvis man savner støtte til at finde fodfæste i vores samfund? Og det var baggrunden for, at jeg stiftede EVAs ARK," forklarer den 62-årige idealist, der, før hun startede arken, blandt andet har været ansat som ligestillingskonsulent på Københavns Universitet og som underviser i forvaltning på CBS og hun har igennem årene været medlem af Styrelsen i Kvinderådet, Dansk Flygtningehjælps forretningsudvalg og Dansk Kvindesamfund og hun har flere gange været medlem af den danske delegation til FNs Generalforsamling.

Vera Eckhardt beretter videre, at hendes egen oplevelse som immigrant, hvor hun først arbejdede som ung pige i huset og senere fik job på et tv-selskab, blandt andet lærte hende vigtigheden af at have et netværk, hvis man skal ind i et nyt samfund. Og hun lærte også, at tilfældige møder med folk, der rækker en hånden og giver en et skub videre, kan være afgørende for, at man ikke bliver ved med at føle sig fremmed. Og Vera Eckhardt har erfaret, at det samme gør sig gældende for kvinder med udenlandsk baggrund i Danmark i dag.

"Danmark er jo et meget oplyst informationssamfund, og vi har såkaldt ligestilling. Men skal man have del i den viden, skal man selv have et ret højt vidensniveau, for man skal vide, hvor man går hen for at få information om de ting, man har brug for. Derfor har man behov for gode relationer, der kan fungere som indgang til samfundet. Har man ikke det, bliver man nemt isoleret," siger Vera Eckhardt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet