Nydansk succes på økonomi og jura

27.3.2009

af

Hver fjerde økonomistuderende på universitetet har nydansk herkomst. Det er en god nyhed for integrationen i hele samfundet.

I dag har lidt over hver fjerde af de nye polit- og oeconstuderende anden etnisk herkomst end dansk - heraf knapt halvdelen piger. I 2030 vil 16 procent af alle politter og oeconer i landet have anden etnisk herkomst end dansk.

Det fremgår af en ny rapport med en fremskrivning af outputtet fra de merkantile, økonomiske og juridiske uddannelser de næste tyve år fra tænketanken Forum for Business Education (FBE).

De kvindelige økonomistuderende med anden etnisk herkomst klarer sig så godt - på kandidatstudiet har de 10 procentpoint højere gennemførelsesprocent end deres etnisk danske medsøstre - at hver femte kvindelige cand.polit. og cand.oecon. i 2030 vil have anden etnisk herkomst end dansk.

Professor, dr.oecon. Svend Hylleberg, dekan på Det samfundsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet, understreger, at det er en prognose med indbygget usikkerhed. Men hvis tallene holder, har vi en god nyhed for integrationen i hele det danske samfund.

"I det øjeblik, vi får flere med anden etnisk baggrund i de gode stillinger, som universitetsøkonomerne sidder i, får vi nogle stærke rollemodeller."

"Groft sagt kan man sige, at jo mere velfærdssamfund, jo mindre interesse for matematik og science. Men 1. generationsakademikere - og det er nydanskerne jo ofte - har stadig interessen for matematik. Det kommer økonomifagene til gode," forklarer Jóannes J. Gaard, chefkonsulent i FBE.

Den bedste til mangfoldighed vinder talentjagten

Det er den slags nyheder, som skal frem, for det viser med al tydelighed, at integrationen faktisk er vellykket her i landet på trods af alt om bandekrige, lyder det fra Foreningen Nydansker, som er stiftet af en række personale-
chefer.

"Det er et kæmpe positivt signal til virksomhederne om, at de skal sørge for at blive klædt på til at få fat i denne talentmasse," siger Human Shojae, Senior Advisor i Foreningen Nydansker.

Ikke mindst til ministerierne og den øvrige offentlige sektor, som halter efter det private på dette område. De skal i gang med dén talentjagt allerede nu, for dem, som viser, de er bedst til mangfoldighed, vinder, fastslår han.

"Hidtil har det heddet sig, at der ikke var ret mange nydanskere med den eftertragtede uddannelsesprofil i økonomi og jura. Men fremtiden ser anderledes ud, og det er fantastisk."

Det undrer ikke Svend Hylleberg, at de kvindelige økonomistuderende med anden etnisk baggrund - igen hvis tallene holder på den lange bane - slår de etniske danske piger på gennemførelsesprocent.

"Hvis man først er brudt igennem en vis barriere, så har man ofte en stærk vedholdenhed. Jeg tror, at ikke så få af dem vil gå videre med en ph.d.-grad."

For Human Shojae bekræfter rapporten, at den helt store integrationsudfordring er de unge mænd.

"Vi skal prøve at lære af pigernes succes på de her fag - og få drengene i samme retning."

Nydanske jura-studerende ligger i top med at gennemføre

Jura-studiet på universiteterne udmærker sig ved i dag at være et af de få universitetsfag overhovedet, hvor studerende med anden etnisk herkomst har samme samlede gennemførelsesprocent som øvrige studerende - nemlig 94 procent, uanset køn. I dag er knapt hver 10. nye jura-studerende med anden etnisk herkomst. I 2030 vil 8,3 procent af landets jurister have anden etnisk baggrund.

"Vi er blevet kritiseret for, at der ikke er ret mange med anden etnisk baggrund, som søger ind på jura. Vi har selv været bekymrede for, om studiemiljøet skulle virke afskrækkende. Det er jo en kendt sag, at der går visse - overdrevne - rygter om juras festkultur, og de gamle historier om de mange Louis Vuitton-tasker klæber måske også ved," siger studieleder på Juridisk Institut i København, professor Mette Harlev.

"Derfor er jeg oprigtig glad for, at rapporten dokumenterer, at vores studium ikke sætter særlige barrierer op for disse unge, når de først er kommet ind."

Forklaringen på den høje gennemførelsesprocent må hentes i jurastudiets opbygning, mener Jóannes J. Gaard. Han har for nylig også har gennemført en større undersøgelse om mønsterbrydere, hvis anbefalinger bliver bakket op af undervisningsministeren, og som viser, at klare strukturer i uddannelsessystemet er afgørende for, om unge fra ikke-uddannelsesvante familier gennemfører en uddannelse.

"Netop på jura er der en meget klar struktur i starten af uddannelsen. De unge fra ikke-uddannelsesvante familier stilles ikke fra start over for valg, som de ikke har forudsætninger for at tage," siger han.


Jura

I 2007 havde knapt hver 10. (9,7 procent) af årets nye jura-studerende anden etnisk baggrund - to af tre af dem var piger. I 2030 vil tallet være knapt 12 procent - igen med to tredjedele piger.

Polit og oecon

I 2007 havde mere end hver 4. (27 procent) af årets nye polit- og oeconstuderende anden etnisk baggrund - lidt under halvdelen af dem var piger. I 2030 vil det være nogenlunde det samme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet