Naturens frontkæmpere

27.3.2009

af

Danmarks Naturfredningsforening fylder snart 100 år. De har dog ikke tabt pusten af den grund og kæmper stadig videre for landets natur og miljø.

"Vi er Danmarks største grønne organisation. Vi har til formål at fremme hensyn til natur og miljø - altså vores alle sammens livsgrundlag. Vi har 140.000 medlemmer og 2.000 aktive," fortæller cand.jur. Susanne Herfelt, vicedirektør i Danmarks Naturfredningsforening.

Foreningen blev stiftet i 1911 og har i snart 100 år kæmpet for at frede, genoprette og passe på den danske natur. Blandt andet er de skyld i fredningen af Møns Klint og Grenen på Skagen.  Blandt deres mere aktuelle indsatser er: Klimakommuner, fredning af Bjergene ved Sejrøbugten, større fokus på økologisk landbrug, mere natur i kommuneplanerne og lokale affaldsindsamlinger rundt om i landet.

Susanne Herfelt fortæller, at deres medlemstal gør, at politikere og andre beslutningstagere er nødt til at tage foreningen seriøst. Medlemmernes årlige kontingent på 315 kroner samt midler i form af arv giver penge nok til at køre foreningen. De søger og får dog også projektmidler.

Tillidsbaseret ledelse

Dansk Naturfredningsforenings sekretariat ligger på Østerbro i Købehavn. Her arbejder cirka 60 personer.

"Biologerne er en kernegruppe herinde, men her er også blandt andet landskabsarkitekter, en enkelt ingeniør, folk fra statskundskab, to jurister, journalister og folk med kommunikationsbaggrund," siger Susanne Herfelt og fortsætter:

"Det er et meget positivt tilvalg at arbejde her. Du kommer ikke på grund af lønnen. Vi arbejder her, fordi vi gerne vil beskæftige os med det her område."

Som arbejdsplads har foreningen for nylig droppet al tidsregistrering. Ledelsen har tillid til, at de ansatte har tilstrækkelig interesse og ansvarlighed i forhold til deres arbejdsopgaver. De kalder det tillidsbaseret ledelse. Der er mere fokus på at opnå målet for de konkrete opgaver i stedet for, hvor meget tid medarbejderne bruger. Susanne Herfelt påpeger dog faren ved, at folk påtager sig for mange opgaver og fortæller, at det er noget, ledelsen har særlig fokus på.

"En af vores største udfordringer i forhold til naturen og miljøet lige nu er klimaet, men der er også landbruget. Vi skal finde en form for landbrug, som er i balance med vores natur og miljø," fortæller Susanne Herfelt. Foreningen har et godt samarbejde med de økologiske landmænd, men der ligger stadig en kæmpe opgave i at få de konventionelle landmænd til at tænke mere grønt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
DR - DR-Byen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet