VL-grupper

30.1.2009

af

Kaffeklub for stræbere eller seriøst ledernetværk?

Kaffeklub for stræbere, der ikke kan klare sig selv, eller et seriøst og inspirerende ledernetværk, man kan læne sig op ad i de svære beslutninger som topleder. Følelserne for landets VL-grupper er noget blandede, og vurderingen af, om de 72 grupper for virksomhedsledere egentlig gør nogen gavn og giver et reelt udbytte, afhænger fuldstændig af, hvem af de 2.600 medlemmer man spørger.

DJØF Bladet har taget temperaturen hos en række både nuværende og tidligere medlemmer, men er startet med at få et bud fra netværksforsker Christian Waldstrøm, lektor ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.

Christian Waldstrøm hæfter sig først og fremmest ved, at VL-grupperne tilsyneladende kan bevare deres popularitet i en tid, hvor andre erhvervsmæssige og arbejdsfaglige netværk skyder både op og ned alle vegne. Han mener, at VL-gruppernes styrke hænger sammen med deres eksklusivitet.

"VL-grupperne er ikke noget, man bare kan komme med i. Man skal for det første være leder på et vist niveau, og så skal man inviteres ind af gruppens egne medlemmer. Der er altså ikke fri adgang, og det gør grupperne eksklusive, for de bliver jo derfor først og fremmest defineret ud fra dem, der ikke er med," siger Christian Waldstrøm og forklarer videre, at det særlige ved VL-grupperne er, at de samtidigt er åbne i den forstand, at alle kan se, hvem der er medlemmer af de 72 grupper på en offentligt tilgængelig hjemmeside. Og det gør dem endnu mere eksklusive.

"De er som et akvarium - både åbne og lukkede. Man kan kigge ind og se, hvem der er med, men man kan ikke selv bare uden videre komme ind, hvis ikke man bliver inviteret. Og det er nok der, hvor VL-grupperne har formået at skabe sig en niche, som gør, at de kan overleve i en tid, hvor der, efter min vurdering, virkelig er gået inflation i netværksdannelsen," siger han.

Netværk kræver tid

Administrerende direktør i 7TM Pharma Mette Kirstine Agger er ikke et sekund i tvivl, når man spørger hende om hendes udbytte af at sidde i en VL-gruppe.

"Man sidder meget alene med en masse ting som administrerende direktør, og der er min VL-gruppe væsentlig for mig. Det er en gruppe af mennesker, som jeg har tillid til, og som jeg til hver en tid kan læne mig op ad med nogle af de faglige spørgsmål, som jeg går med. Derfor er det for mig et vigtigt fagligt bolværk," fortæller Mette Kirstine Agger, der er med i VL-68, som blandt andet er kendt for at have økonomi- og erhvervsminister
Lene Espersen på medlemslisten.

Hun mener, at det er afgørende for udbyttet af en VL-gruppe, at man investerer tid i gruppen, og hun forklarer sit eget store udbytte med, at hun og resten af gruppen har brugt mange ressourcer på at etablere et fælles fundament, både fagligt og personligt, og derfor nu kan bruge hinanden til noget.

"Man skal føle, at man har noget tilfælles for at få noget ud af sådan et netværk. Men den fællesskabsfølelse kommer ikke af sig selv, og derfor skal man investere i sin VL-gruppe for at få noget retur," siger hun.

Claus Juhl, administrerende direktør i Københavns Kommunes Økonomiforvaltning, er ex VL-medlem. Han nåede bare at deltage i ét møde, før han besluttede sig for, at en VL-gruppe ikke var noget for ham.

"Jeg arbejder rigtig meget til daglig, men har derudover en stor familie, som jeg også gerne vil se. Så for mig er fravalget af et VL-medlemskab en klar prioritering, der handler om, at jeg altså ikke orker at sidde sammen med en masse direktører og topledere, ligesom mig selv, når jeg endelig har fri. Mit liv skal bestå af andet end arbejde," siger Claus Juhl.

Han kan sagtens se nytten af et godt netværk, men vil hellere trække på sit eget personlige netværk, når han konkret har brug for det, frem for at skulle deltage i en fast etableret gruppe på et fast tidspunkt hver måned og med faste emner på dagsordenen.

Peter Mogensen, redaktionschef på Politiken, tidligere rådgiver for Poul Nyrup Rasmussen og partner i Accenture, er selv ovenud begejstret for sin VL-gruppe, VL-2, som han kalder topinspirerende. Men han erkender, at hans egen begejstring først for alvor er vokset efter at have været medlem i en del år.

"Da jeg var embedsmand og løb rundt efter Poul Nyrup, kunne jeg aldrig drømme om at være med i en VL-gruppe. Det havde jeg simpelthen for travlt til. At sidde med en masse topledere og vende erhvervsmæssige problemstillinger var bare slet ikke det, jeg kunne bruge til noget. Senere kom jeg så til Accenture, og der voksede behovet pludseligt. For når man sidder som direktør og nogle gange føler sig helt alene 'out on the wire', har man virkelig brug for at kunne vende nogle store problemstillinger med andre i samme situation. Og i den situation gav en VL-gruppe meget mere mening for mig," siger Peter Mogensen, som efter at han blev redaktionschef på Politiken fastholdt sit medlemskab og i dag aldrig kunne drømme om at forlade sin VL-gruppe.

"Rent fagligt er det stadig afgørende for mig at følge med i, hvad der rører sig i erhvervslivet, og derfor er min VL-gruppe vigtig for mig. Men derudover har jeg efterhånden været med så længe, at jeg også har fået knyttet nogle virkelig nære bånd og gode venskaber. Min VL-gruppe er blevet en del af min tilværelse," siger han.

Netværk for rygklappere

Jens Gaardbo, direktør i firmaet KasterGaardbo Kommunikation og tidligere nyhedschef på TV 2 er også ex VL-medlem. Han forlod dog ikke sin gruppe, men blev, efter hans eget udsagn, lempet ud af de øvrige medlemmer, da han tydeligvis ikke var placeret på den rette hylde.

"Jeg er ikke god til etablerede netværk. Jeg synes i udgangspunktet, at det lyder spændende, men bliver hurtigt rastløs, når det kommer til stykket. Og så har jeg det derudover ret dårligt med den slags netværk, der virker, som om de primært handler om, at folk skal hjælpe hinanden frem. Det er sådan lidt fattigt, mener jeg," siger Jens Gaardbo, som dybest set mener, at VL-grupperne består, fordi folk kan bruge dem til at klappe hinanden på ryggen, og han kalder uden omsvøb VL-grupperne for en gruppe stræbere, der hjælper hinanden, fordi de ikke kan klare sig selv. Kun til gavn for hinanden og ikke for andre.

Den vurdering er H.C. Madsen, formand for Dansk Selskab for Virksomhedsledere, som er organisationen bag VL-grupperne, slet ikke enig i, men finder det uprofessionelt at rakke et fagligt forum ned, som andre har gavn af. Han tror, at det er vigtigt at investere tid i en VL-gruppe for at få et udbytte. Og gør man ikke det, kan det være svært at få øje på værdien af den type netværk.

"Jeg mener, at styrken ved VL-systemet er, at det holder sig selv i gang. Det er Dansk Selskab for Virksomhedsledere, der godkender nye grupper, ligesom det også er os, der bestemmer, hvordan optagelseskriterierne skal være. Men det er jo ikke os, der tvinger folk til at møde op. Det gør de jo selv, og det må jo være, fordi de føler, at de får et udbytte. Vi kan bare konstatere, at interessen for VL-grupperne i dag er lige så stor, som den altid har været, og at folk bliver ved med at kontakte os, fordi de gerne vil med. Og det tager jeg som et tegn på, at systemet har værdi for deltagerne," siger H.C. Madsen, som til daglig er administrerende direktør for Danske Spil A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
Job
Djøf
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet