Smalltalk som social murbrækker

30.1.2009

af

Vi skal netværke, får vi hele tiden at vide. Men i virkeligheden er de færreste mennesker vilde med sociale sammenhænge, hvor de ikke kender et øje. Heldigvis kan man komme langt ved at få styr på nogle få effektive virkemidler.

Folk står i små grupper, og snakken går lystigt. Et hurtigt blik rundt i mængden afslører, at der ikke er assistance at hente fra kendte ansigter, og udsigten til en anstrengende eftermiddag trænger sig på. Efter en time med pindemadder og kejtede forsøg på samtale er du måske nok lettet over endelig at kunne forlade receptionen igen. Men også skuffet. For hvad fik du egentlig ud af at komme?

"Det er rigtig ærgerligt, at mange føler sig utrygge ved at deltage i ustrukturerede sociale sammenhænge med mennesker, de ikke kender i forvejen," siger kommunikationsrådgiver og cand.phil. Simone Lemming Andersen.

"For ofte vil der være mennesker til receptionen, kurset eller konferencen, der kan være til gavn for ens karriere eller virksomhed. Det får man bare ikke noget ud af, hvis man ikke tør etablere den afgørende kontakt."

At rigtig mange oplever problemet, slår Simone Lemming Andersen fast i sin bog 'Få succes i netværk - via kropssprog, smalltalk og kultur', hvori hun giver tips til at overvinde frygten og komme ud på den anden side med større selvsikkerhed. Blandt andet fortæller Simone Lemming Andersen, at New York Times har lavet en undersøgelse om social angst, der viser, at det at gå ind i et rum med mange fremmede mennesker er noget af det mest angstprovokerende, vi mennesker kan komme ud for.

"Vi er måske generte, bange for at blive afvist eller ikke at slå til. Den gode besked er, at vi kan komme ud over det. Fx ved at lægge mærke til, hvordan vi selv reagerer, når andre forsøger at komme i kontakt med os," foreslår hun.

I de situationer vil vi formentlig tænke, at det er modigt og dejligt, at vedkommende vælger at tale med netop mig. Og den erkendelse kan vendes om. For hvis jeg bliver glad for at blive kontaktet, så gør andre det sikkert også.

"Risikoen for at blive afvist er i virkeligheden stærkt overdrevet. Men desværre betyder det, at mange mennesker ikke bliver de gode networkere, som de egentlig ønsker at være."

Kropssprog og smalltalk

Kropssproget er vigtigt for at få en god debut som netværker. Ved at signalere overskud og åbenhed fra det øjeblik man kommer ind i et lokale, bliver man en meget mere interessant samtalepartner, end hvis man står forknyt i et hjørne og virker utilnærmelig.

Og når en kontakt er etableret, skal der for alt i verden smalltalkes i begyndelsen frem for at gå til makronerne med det samme.

"Mange begår den fejl, at de tager for hurtigt fat på de seriøse og faglige emner. Men det kan virke anmassende og forvirrende for den anden part," siger Simone Lemming Andersen.

I stedet anbefaler hun, at man bruger en god portion smalltalk til at få skabt tillid og en god stemning mellem samtaleparterne. For når først fornemmelsen af, at alle kan slappe af, breder sig, kommer snakken nemt til at køre mere frit, og man kan på en naturlig måde komme ind på mere tunge emner af fælles interesse.

Men smalltalk har sit image som overfladisk, tom snak imod sig. Og det er en skam, synes Simone Lemming Andersen.

"Smalltalk er et særdeles brugbart værktøj til at udvide sine netværk. Det er en måde at se hinanden an og fornemme, om der er basis for en mere indholdsrig kommunikation. Og hvis der ikke er interesse for en dybere snak, kan begge parter trække sig, uden at det føles som et nederlag."

Overkommelige mål

Et andet tip er på forhånd at beslutte sig for, hvor mange nye kontakter man skal have skabt, inden man forlader arrangementet igen. På den måde flyttes fokus væk fra en selv og hen på en arbejdsopgave, der skal løses.

"Hvis man hele tiden fokuserer på, at ens tilstedeværelse føles svær og akavet, binder man rigtig meget energi i at være optaget af sig selv. Det er en dårlig spiral, hvor man til sidst kan blive helt forkrampet og nærmest gå i sort, hvis nogen endelig spørger en om noget," eksemplificerer Simone Lemming Andersen.

"Men hvis målet er at få to nye, relevante kontakter med hjem, så er fokus flyttet. Man er på arbejde og deltager i receptionen, netværksmødet eller konferencen på vegne af arbejdspladsen. Har man først haft en aha-oplevelse af, at teknikken virker, kan det ligefrem gå hen at blive nemt og sjovt at skabe nye kontakter," siger hun.

Øv jer på arbejdspladsen

Og man behøver ikke være en medarbejder, der er af sted til receptioner og konferencer i tide og utide for at have glæde af en mere udadvendt stil. Faktisk kan der ofte være et stort potentiale i at løsne op for kommunikationen internt på arbejdspladsen, mener Simone Lemming Andersen.

"Mange medarbejdere taler kun med de samme fire-fem stykker i løbet af dagen, og det kan virke uoverskueligt for dem at sætte sig sammen med andre i kantinen. På den måde kan et langt arbejdsliv passere, uden at man kender særlig meget til de andre, eller hvad de laver."

Simone Lemming Andersen foreslår, at ledelsen skaber seancer, hvor medarbejderne får værktøjer og motivation til at kontakte hinanden. Ud over input om kropssprog og smalltalk kan det være med en øvelse som det strukturerede møde, hvor alle deltagere skal kontakte tre kolleger eller ledere, de ikke kender i forvejen, og tale sammen om løst og fast i fem minutter.

Hvis det strukturerede møde gentages hver tredje måned, vil arbejdspladsen snart se resultater. For når alle pludselig kender flere, kommer der mere flow i kantinen og større tolerance for hinanden generelt. Det vil formentlig også gavne vidensdelingen, da det er langt nemmere at spørge Claus til råds, nu man har haft kontakt og ved, at han fx er ekspert i kinesisk kultur, end det var før, da han blot var en fremmed mand i en anden afdeling.

Læs mere på Strategisk Kommunikation - klik på linket i højre side - hvorfra bogen 'Få succes i netværk - via kropssprog, smalltalk og kultur' også kan bestilles.


Styr på kropssproget

Det er vigtigt at have styr på kropssproget. Sammenfaldne skuldre og nedslået blik afslører med det samme, at du er usikker og har mest lyst til at forlade arrangementet, så snart det er muligt. Desværre er det ikke nogen god platform for at skabe nye kontakter.

Godt at gøre

 • visualiser din entré forinden
 • hav en rank og åben holdning
 • smil og se tilgængelig ud
 • hold øjenkontakt
 • vov pelsen - tag selv kontakt med andre.

Undlad at

 • snige dig langs væggen
 • kigge ned i gulvet
 • have en lukket kropsholdning, armene over kors, knyttede hænder
 • have for meget opmærksomhed på, at det er svært.

Dejligt vejr i dag

Smalltalk er en vigtig kompetence at mestre, når vi er sammen med mennesker, vi ikke kender i forvejen. Heldigvis kan smalltalk øves, hvis det at tale om vejret eller parkeringsforholdene ikke lige er din stærkeste side.

Godt at gøre

 • hold dig orienteret om aktuelle emner - nyheder, samfundsstof og kultur
 • forbered en kort præsentation af dig selv og tre indledende smalltalk-spørgsmål
 • lyt aktivt - dvs. også med mimik og kropssprog
 • stil opfølgende spørgsmål
 • forestil dig, at du skal være en god vært for samtalen
 • slut altid med at takke for snakken - du ved aldrig, hvornår denne kontakt kan blive et plus i dit arbejde eller privatliv
 • øv dig i det daglige på receptionisten, kassedamen, kollegaen.

Undlad at

 • tale for meget om dig selv
 • belære og afbryde
 • stille for mange spørgsmål - det er ikke et forhør
 • køre for hurtigt frem
 • amputere den andens historie ved straks at fortælle, at du har oplevet næsten det samme - bare sjovere eller vildere.

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet