Endnu ingen administrative stordriftsfordele

25-09-2008
1 min.

Der blev stillet stordriftsfordele i udsigt, da det kommunale Danmark sagde ja til strukturreformen, som fusionerede kommunerne fra 273 til kun 98.

Men nu har projektchef i Niras Konsulenterne, Kurt Houlberg, som i en årrække har leveret nøgletal til kommunerne og forsket i kommunale stordriftsfordele, regnet på det, og han kan ikke finde dem.

I det nye nummer af Administrativ Debat analyserer han de to områder, hvor der blev forventet de største stordriftsfordele: Administrationsområdet og folkeskoleområdet. Hans konklusion er, at der ikke er meget, der peger på, at sammenlægningskommunerne har trimmet administrationen mere end de kommuner der fortsætter.

"De nye, sammenlagte kommuner har ikke reduceret administrationsudgifterne mere end de andre, og det er jo lidt tankevækkende," siger han til Djøfbladet.

"Det kan naturligvis skyldes, at de fortsættende kommuner også har slanket administrationen. Men det hænger nok mere sammen med, at der er indgået en lang række lokale politiske og personalemæssige hensyn i opbygningen af de administrative organisationer i de sammenlagte kommuner," forklarer han.

Men han understreger, at det er kommunalreformens første år, han har målt på."Der har været utrolig tryk på det første år med rigtigt meget arbejde og rigtig mange udgifter forbundet med selve sammenlægningsprocessen. Det må forventes at klinge af i løbet af nogle år, og så vil man formentlig få et større rationaliseringspotentiale realiseret. Men foreløbig er der altså ikke sket mere i de sammenlagte kommuner end i de andre."

Administrativ Debat udgives af den danske afdeling af NAF, Nordisk Administrativt Forbund.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.