DJØF kartel rettet mod jobklausuler!

25-09-2008
2 min.

Læserbrev fra Lars Wismann, projektchef og direktør, cand.merc., statsaut.ejd. mgl & valuar MDE.

DJØF må sammen med alle de andre AC-fagforeninger have sovet i timen, når det ikke er lykkedes DJØF at afskaffe jobklausuler. Derimod er der vedtaget et nyt regelsæt, der træder endelig i kraft d. 01. juli 2009.

Med det nye regelsæt vil det en gang for alle for arbejdsgiver blive muligt at blokere arbejdskraftens fri bevægelighed. De fleste virksomheder vil gøre det i det skjulte, og i DJØF vil ingen ane, hvem der har accepteret hvilke arbejdsklausuler.

Vi som djøfere kan ved at indgå en fælles arbejdstageraftale umuliggøre, at djøfere udsættes for jobklausuler. Vi skal bare i fællesskab og i åbenhed lade os registrere i et DJØF kartel mod jobklausuler. Dette kartel kunne så passende ligge på DJØFs hjemmeside. Hvis samtlige 46.000 medlemmer af DJØF lod sig registrere eller at DJØFs hovedbestyrelse bestemte, at et medlemskab af DJØF samtidigt betyder, at ingen arbejdsgiver kan pålægge en DJØF jobklausul, så er det fagpolitiske mål hjemme. Jan Helmer fra DJØF-privat må gerne fremlægge hans eget forslag, om han og DJØF har noget bedre at tilbyde.

Vi som djøfere må erkende, at såfremt vi står samlet alle 46.000 eller bare ¾-dele, så kan de arbejdsgivere, der ønsker jobklausuler og andre former for planøkonomi, glemme alt om at ansætte djøfere. Jeg finder det frastødende, at en arbejdsgiver skal kunne få ejerskabet til en djøfers intellektuelle kompetence. Det er det, der sker med jobklausuler.

Ved jobskifte skal en djøfer med jobklausul anmode den nye arbejdsgiver om at indlede en forhandling om frikøb fra den gamle arbejdsgiver. Kan parterne ikke blive enige, så bliver der intet jobskifte, og hverdagen kan nemt blive et helvede hos den gamle arbejdsgiver. Frikøbet kan ifølge advokat Peter Herskind Pro Advokater løbe op i flere 100.000 kr. og i enkelte tilfælde endda millioner.

Jobklausuler er for planøkonomer - husk blot, hvordan de var i DDR-staten. Arbejdskraftens og kapitalens fri bevægelighed er for liberalister og markedsøkonomer. Enhver arbejdsgiver kan jo sagtens holde på sin kompetencestærke arbejdskraft. Det gør man ved spændende arbejdsopgaver, værdimæssig aflønning, medindflydelse på eget arbejde og medejerskab. Så enkelt er det, og jeg hører gerne DJØFs hovedbestyrelses kommentar eller bedre alternativ.

Med venlig hilsen
Lars Wismann, projektchef og direktør
cand. merc., statsaut.ejd. mgl & valuar MDE

Svar

Tak til Lars Wismann for hans anerkendelse af den årelange indsats fra DJØFs side for at få fjernet adgangen til, at to eller flere arbejdsgivere har kunnet aftale en begrænsning af medarbejderes, herunder djøferes bevægelighed på arbejdsmarked. Indsatsen lykkedes - regeringen gav sig omsider. Jobkarteller er nu forbudt. Aftaler skal nu indgås sammen med den part, der ejer kompetencerne - medarbejderen.Med den nuværende lovgivning kan det enkelte medlem indgå aftaler direkte med deres arbejdsgiver. Hvert medlem kan vælge den løsning, der passer bedst til deres situation ud fra den vurdering, de har af deres egne forhold, karriereønsker og økonomi. Her vil DJØF være til rådighed som en stærk sparringspartner for at kunne optimere indholdet af en kontrakt.

Med venlig hilsen
Jan Helmer, formand for DJØF Privat

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.