Udsendte embedsmænd skal forsikres bedre

15.8.2008

af

Bomben i Islamabad får nu DJØF til bede finansministeren om at vurdere de forsikringsmæssige forhold for udsendte embedsmænd.

De nuværende forsikringsbestemmelser tager slet ikke højde for det nye trusselsbillede mod udsendte danske embedsmænd, som det senest er set ved bombningen af ambassaden i Islamabad.

Det siger formanden for DJØFs Overenskomstforening, Lars Qvistgaard, der har skrevet til finansministeren og bedt om en vurdering af forsikringsforholdene.

I dag er man kun dækket af tjenesterejseforsikringens særlige forhøjede ulykkesdækning, hvis et område eller en mission på forhånd er kategoriseret som specielt forbundet med risiko.

"Men det er tiden løbet fra, som bomben i Islamabad viste. Det er næppe en afgrænset gruppe af statsansatte, som kan være udsat for en risiko, men danske embedsmænd generelt - uanset om man er på konfliktforebyggende mission eller er rådgiver for retssystemet i Kenya," siger han.

Udenrigsministeriets talsmand for AC-gruppen og DJØF-tillidsrepræsentant Maria Ana Petrera bakker kraftigt op om en gennemgående revision.

Hun har kolleger, der føler sig utrygge over at være udsendt til steder som Cairo, Pretoria, Nairobi og Algier, understreger hun.

"Disse steder er ikke klassificeret som højrisikolande, og når man er utryg, betyder forsikringsbetingelser noget for den enkelte og især familien," siger hun.

"Som reglerne er nu, svarer den ikke-forhøjede forsikringsdækning stort set til en almindelig rejseforsikring for en charterrejse. Det svarer vel knap til en årsløn for en akademiker i staten, og det kan ikke være rigtigt, at forsikringsdækningen er så lav."

Kriterierne for, hvad der udgør en risiko, skal gøres tidssvarende, mener hun.

"Truslen fra terror har bredt sig og er mere og mere uforudsigelig. Men der er også mange steder en høj risiko for liv og legeme for eksempel på grund af kriminalitet og risiko for hiv/aids, hvor ikke mindst kvinder og børn er udsatte."

Det er både antallet af lande, der er omfattet af en høj risikodækning, der skal udvides, og forsikringsdækningen for den bredere gruppe af lande med væsentlig risiko, der skal øges, siger Maria Ana Petrera.

Så vidt Djøfbladet erfarer, er det i dag kun lande som Irak og Afghanistan og området Dafur i Sudan, hvor der er international militær tilstedeværelse, der er klassificeret som højrisikolande med forhøjet tjenesterejseforsikring. Det er Finansministeriet, der ud fra Forsvarsministeriets klassificeringer giver hjemmel til den forhøjede forsikring.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Finansministeriet på grund af ferielukning i Personalestyrelsen.


Den særligt forhøjede ulykkesdækning i tjenesterejseforsikringen er afgrænset til områder, hvor der foregår konfliktforebyggende, fredsbevarende, fredsskabende og andre lignende opgaver. DJØF ønsker en revision, der som minimum tager følgende forhold i betragtning:

  • Er den forsikringsmæssige dækning tilstrækkelig for statsansatte, som varetager opgaver uden for Danmark?
  • Skal den øgede dækning, som i dag gælder ved risikoområder, udvides?
  • Er den økonomiske dækning høj nok i tilfælde af invaliditet og ved dødsfald?
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet