Til kamp mod pirater

11-08-2008
2 min.

Advokat Troels Libak Stollberg befinder sig ombord på et krigsskib som militærjuridisk rådgiver på den dansk ledede operation Task Force 150, der skal komme havets terrorister i de internationale farvande til livs.

"Når man bevæger sig imellem den civile og den militære verden, fungerer man også som brobygger, fordi Forsvaret er en del af samfundet og skal agere i samfundet inden for de rammer og normer, der er," siger advokat Troels Libak Stollberg, der rådgiver kommandochefen på operation Task Force 150, når det danske Søværns taktiske stab overtager operationen den 15. september.

I den civile verden arbejder han som advokat i Carlsberg Danmark, hvor han har fået to måneders orlov til at inkassere sørøverflag i farvandet ud for Afrikas Horn. I den militære verden er habitten skiftet ud med ørkenuniform og lønnen med en lavere løn, men han gør det, fordi det giver mening.

"Der er en helt reel trussel om at blive taget som gidsel, og truslen om kapring er i sig selv skræmmende, for de civile skibe har ikke mulighed for at forsvare sig," siger Troels Libak Stollberg om pirateriet, der de senere år er blevet et stigende problem.

Alene i 2007 blev 282 civile skibe overfaldet af pirater, som ofte er svært bevæbnede med bazookaer og automatvåben, hvor de kaprer handelsskibe og tager besætningen som gidsler med krav om store løsesummer.

Korrekt magtanvendelse

"Jeg skal rådgive kommandochefen om, hvad han må og ikke må," erklærer Troels Libak Stollberg, der skal sikre, at Danmark overholder love og konventioner. Kommandochefen har en flåde på cirka 10-15 fartøjer under sig fra forskellige lande, som sammen opererer under FN's sikkerhedsrådsresolutioner, og de har vidt forskellige mandater til at operere dernede.

Hvor nogle lande kun fungerer med status som en bonde på et skakbræt for at afskrække piraterne mod at kapre skibe, så har det danske flagskib Absalon bemyndigelse fra Danmark til at opføre sig som en dronning mod havets terrorister. Hvis det bliver nødvendigt, kan de borde besatte skibe og foretage befrielsesaktioner."Men vores blotte tilstedeværelse skulle gerne afskrække piraterne fra overhovedet at gøre noget," understreger Troels Libak Stollberg.

Selvom navnet Troels er blevet afløst af det mere formelle Stollberg, er opgaverne ikke så forskellige fra dem i Carlsberg.

"Det svarer til arbejdet i private virksomheder. Det er rådgivning på et højt niveau, men dog mere beslutningsorienteret, end de sager jeg har som civil advokat, der kan tage op til flere år. Man kan ikke sidde og fedtspille, jeg skal give klare svar på kort tid," siger Troels Libak Stollberg. Operation Task Force 150 vil være under dansk kommando til den 12. januar næste år.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.