Modernisering af dagpengesystemet nødvendig

28-08-2008
1 min.

DJØF-kommentar.

Statsministeren har givet Arbejdsmarkedskommissionen meget kortere tid til at afslutte deres arbejde end planlagt. Samtidig er der inviteret til nye trepartsdrøftelser allerede i denne måned. Målet er en modernisering af dagpengesystemet. Med finanslovsforhandlingerne ser en ny arbejdsmarkedsreform formentlig lyset.

DJØF foreslår en modernisering dagpengesystemet, så det bliver muligt for den enkelte at vælge mellem forskellige modeller.

Den typiske djøfer er normalt kun ledig i kort tid. Hun skal have mulighed for at vælge en model, der giver en dagpengedækning, der gør, at hun ikke straks skal gå fra hus og hjem, når jobbet ryger. Til gengæld behøver dækningsperioden ikke at være så lang. For hun finder typisk arbejde ret hurtigt igen. Den ledige tjener, der oftere skifter job og har mange ledighedsperioder, skal have mulighed for at vælge en dagpengeordning, som vi kender den i dag.

Et dagpengesystem med valgmuligheder har flere fordele. Væsentligst er, at alle har gode økonomiske grunde til at være en del af det. Det har de ikke i dag, hvor især de unge fosser ud ad A-kasserne eller aldrig melder sig ind. Igennem de sidste knap 8 år har mere end 150.000 lønmodtagere forladt A-kasserne. Flest fra LO-området, men tendensen er den samme på FTF- og AC-området. Bliver det hul ikke lukket, lider den berømmede danske flexicuritymodel skibbrud. Ikke engang arbejdsgiverne er interesseret i det.Et moderniseret dagpengesystem skal indrettes på en økonomisk forsvarlig måde. Derfor foreslår DJØF, at hvis man vælger den højere dagpengedækning for en kortere periode, så træder ordningen først i kraft efter en karensperiode f.eks. på tre måneder. På den måde undgås spekulation i ordningen.

Det er DJØFs opfattelse, at der faktisk i vide kredse er en anerkendelse af de store interesseforskelle blandt lønmodtagergrupperne. Men også en fælles interesse i at finde en samlet og solidarisk løsning. Det har været DJØFs holdning i det lange forløb, hvor ingen andre har villet røre ved debatten. Nu er der endelig en chance. Den venter vi os meget af.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.