Ligestilling galt i halsen

11-08-2008
2 min.

DJØF-kommentaren.

Det er let at komme på forsiden. Især hvis man dummer sig. Det skete for en forvaltningschef i Københavns kommune forleden, som kunne se et åbenhjertigt interview i et internt personaleblad om en kvindearbejdsplads ledet af mænd spidset til på forsiden af Politiken.

Det ene citat lød: "Som modvægt til den kvindelige, empatiske tilgang er det godt at have nogle mænd, som måske også fokuserer på, hvad vi gør, når øjnene er tørret." Jeg var ved at få alt i den gale hals.

Citatet giver nogle helt misforståede bidrag til den stereotype opdeling af mænd og kvinder i omsorgsfulde henholdsvis handlingsorienterede. Det er uretfærdigt over for kvinderne, som godt nok viser både lyst og evner til handling over alt i samfundet. Og det er uretfærdigt over for mændene, som ikke skal reduceres til kyniske hulemænd.

Det andet citat, som fængede den dag, lød: Det er en illusion at tro, at kvinder bliver chefer i de år, hvor de er væk fra arbejdspladsen i lange perioder p.g.a. barsel." År? Jeg undrede mig igen. Kan kvinder ikke blive ledere, hvis man tor, at de måske får et barn til?

Udtalelsen sendte kvinderne væk fra lederkarrieren i årevis. Det er også uretfærdigt, men det er noget meget værre. Det er dyrt for samfundet at se bort fra den ene halvdel af de bedste ressourcer til ledelsesopgaven.

I DJØF har vi netop gennemført en undersøgelse om køn og karriere. Den fortæller bl.a., at DJØF-kvinderne i ligeså høj grad som mændene har mod på en lederkarriere. Men den fortæller også, at kvinderne i nogle tilfælde vælger at udskyde deres lederjob i nogle år af hensyn til familien, ligesom mændene også vægter hensynet til familien højt, når de vælger at vente. Pointen er, at arbejdspladserne ikke skal pådutte kvinderne at tage disse hensyn.Forvaltningschefen sagde mange andre ting om behovet for flere kvindelige ledere, om åbenhed over en senere entré i ledelsesrollen og om værdien af at dele barselsorloven mellem forældrene. Væsentlige udsagn, som fortjener at blive understreget her.

Der er ingen, der ønsker at være lærestykke på en avisforside. Men jeg blev i hvert fald inspireret til at tænke efter, grave mere viden frem og få spidset synspunkterne.

Den nye generation af ledere skal være sammensat langt mere ligeligt. Det kræver et stort engagement og handling fra de nuværende ledere i at skabe lige udviklingsmuligheder for kvinder og mænd. Vi kan ikke bare vente. Vi har brug for kompetencerne - som slet ikke er så forskellige endda - hos begge halvdele af befolkningen.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.