Kår en kanonledelse

11-08-2008
4 min.

Hvad er de 12 største, danske ledelsesbedrifter siden 1945? Skriv dine forslag på djoef.dk/ledelseskanon eller på ledelseskanon.dk

Med ublu kopiering af Kulturministeriets kanonmodel - iflg dem selv - går en stribe organisationer nu sammen om at skabe en kanon for ledelse. Mandag Morgen har sammen med Dansk Erhverv, Personalestyrelsen, DJØF, Kvinfo, Finansforbundet og Mercuri Urval taget initiativ til projektet.

På Mandag Morgen mener man, at en kanon er provokerende på den gode måde.

"En kanon er ikke noget endegyldigt facit på noget. Men udvælgelsen af 12 værker eller bedrifter er et effektivt redskab til at gøre diskussionen om kriterierne for god ledelse konkret," siger direktør på Mandag Morgen Lars Jannick Johansen.

DJØF er gået med, fordi DJØF med sine mange tusinde medlemmer på alle ledelsesniveauer i både privat og offentlig sektor kan være med til at sætte lys på begrebet ledelse, siger DJØFs administrerende direktør Mogens Kring Rasmussen.

"Ét blandt mange initiativer er at deltage som partner i Den danske Ledelseskanon. Vi vil arbejde for en kanonprofil, der med afsæt i erfaringer retter blikket mod fremtiden og ser ledelse som et teamwork og ikke en enkelt persons indsats."

Målet med projekt 'Den danske Ledelseskanon' er at sætte fokus på to afgørende spørgsmål i tidens ledelsesdebat: Hvad er 'det gode' og 'det danske' helt konkret ved god ledelse i Danmark, forklarer Lars Jannick Johansen

"Hvilke særlige styrker inden for ledelse skal vi i Danmark dyrke i en tid, hvor ledere overalt i verden i stigende grad bruger de samme ledelsesværktøjer, de samme ledelsesbøger og har de samme ledelsesidoler?"

Det er ikke mindst dette brede perspektiv på ledelse, der har fået KVINFO, informationscenter for dansk kvinde- og kønsforskning, til at gå med. Kanonen er en mulighed for at sætte spot på mangfoldighed som en styrke i ledelse, siger KVINFOs direktør, Elisabeth Møller Jensen.

"Danske kvinder har fået et enormt uddannelsesmæssigt løft i løbet af 80'erne og 90'erne. Men som samfund udnytter vi slet ikke den ressource nok på ledelsesniveau."

Politisk ledelse tæller også med

Der er nedsat et kanonudvalg med fem professorer i ledelse og organisation: Steen Hildebrandt, Majken Schultz, Per Jenster, Kurt Klaudi Klausen og Per Nikolaj Bukh. Udvalget skal udvikle et bud på, hvad en 'ledelsesbedrift' er og i sidste ende vælge de 12 bedrifter til kanonen.

Lars Jannick Johansen håber, at djøferne vil bide på ideen og byde ind med forslag.

"For er der nogle, som ved noget om ledelse, så er det da djøferne," siger han.

Men hvad skal man tænke i, hvis man vil være med på legen? Ja, den går ikke ud på at få lavet en rygklapper top-12 med topdirektørerne i de mest berømmede danske virksomhedsprofiler gennem tiden. Det er ikke personen eller organisationen og heller ikke nødvendigvis virksomhedsvækst og bundlinje, der er i centrum.

"Hvis vi har som udgangspunkt, at ledelse handler om at skabe resultater gennem andre i en organisation, så er en stor ledelsesbedrift selve skabelsen af et banebrydende resultat - som også kan være et spørgsmål om nytænkning, kultur, ansvarstagning eller politisk ledelse," forklarer Lars Jannick Johansen.

Selv synes han, at en interessant tilgang er at se på de største ledelsesudfordringer, vi står over for i dag og så overveje, hvad de store hidtidige bedrifter på området er.

"Tag for eksempel det fokus, der pt. er på EU, forbeholdene og udlændingepolitikken som en politisk ledelsesudfordring. En væsentlig bedrift på dette område kan ses som den europapolitiske indsats, der sikrede EU-medlemsskabet i 1972."

Talentrekruttering er et andet eksempel. Middelfart Sparekasses systematiske arbejde med at udvikle 'Europas bedste arbejdsplads' er vel en bedrift til inspiration. Eller hvad med FCK's forretning, når vi taler om at udvikle den danske oplevelsesøkonomi, siger Lars Jannick Johansen.


Hvad skal med i en ledelseskanon?

Karoline Prien Kjeldsen, departementschef i Kulturministeriet"Det må blive implementeringen af kommunalreformen, hvis jeg skal pege på en af de største ledelsesbedrifter i Danmark i disse år. Reformen har krævet, at dygtige ledere på alle niveauer, spredt over hele landet, har arbejdet sammen med hinanden og deres medarbejdere om at få skabt et helt nyt kommunalt landkort - samtidig med at der er gennemført store ændringer i ansvaret for mange offentlige opgaver."

Lars Kolind, tidligere direktør for Oticon

"Det er fristende at pege på de mest kendte ansigter fra de største virksomheder. Men kun få af dem har bidraget til en virkelig fornyelse af dansk ledelse. Jeg vil pege på professor Steen Hildebrandt som den bedste formidler af ledelsestænkning, vi har haft i Danmark siden 2. verdenskrig - i skarp konkurrence med professor Erik Johnsen og professor Palle Hansen fra CBS."

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.