Flest nyuddannede vælger det offentlige

14-08-2008
2 min.

Den offentlige sektor snupper en større andel af de nye DJØF-årgange end før. Også af de eftertragtede universitetsøkonomer.

Hele 59 procent af de nye, godt 800 nydannede djøfere fra 1. halvår af 2007 har fået job i det offentlige, viser DJØFs nye 2008-dimittendundersøgelse.

"Det bryder med den trend, vi har set i de senere år. Sidste år tog det private markedsandele fra det offentlige. Nu er det lige omvendt," siger arbejdsmarkedspolitisk chef i DJØF, Lars Munck.

Interessant nok gør staten eksempelvis et stort indhug i den eftertragtede bestand af nye universitetsøkonomer. Hele 30 af de i alt 83 nyuddannede økonomer fra 1. halvår af 2007, som står i DJØFs medlemsdatabase, fik job i staten. 16 andre universitetsøkonomer fik job i regioner og kommuner. De sidste 35 fik job i den private sektor.

En del af forklaringen er, at antallet af stillinger til nyuddannede djøfere i det offentlige er steget. Hele 475 af den undersøgte årgang ansat i det offentlige, og det er knap 100 offentlige stillinger mere end ved den tilsvarende undersøgelse i 2007.

"Men forklaringen er også, at vi jo ved, at der er en stor mobilitet ud af staten fra de unge djøferes side. Efter to-tre år har de lært noget, som de kan sælge sig på i den private sektor, og det gør de så i stor stil," siger Lars Munck.

Det står desuden fast, at den kommunale sektor har et konstant stigende træk efter nye djøfere. I de sidste ti år der er sket en fordobling af antallet af djøfere, og udviklingen er fortsat i uhindret eller endnu højere tempo efter strukturreformen.

"Det vil fortsætte, fordi der sker en stadig professionalisering af kommunerne," siger Lars Munck.

Fald for det private

38 procent af de nyuddannede har fundet job i den private sektor. Det er et klart procentuelt fald for den private sektor i forhold til sidste år. Dengang fik 43 procent job i det private.

Men den private sektor får stadig dem, de har brug for, understreger Lars Munck. I numeriske tal rekrutterer den private sektor lidt flere dimittender end sidste år, for kandidatproduktionen af nye djøfere er øget med over fem procent fra sidste år til i år.

Hurtigere i job end nogensinde

Selvom kandidatproduktionen aldrig har været større end nu, kommer de nye djøfere i job hurtigere end nogensinde. Da DJØF gennemførte undersøgelsen i foråret, var der blandt de nyuddannede fra 1. halvår 2007 kun én universitetsøkonom og seks jurister, som ikke var kommet i job.

Beskæftigelsessituationen pr. 1. april 2008 for kandidater fra 1. halvår 2007

Område
Antal

 315

160

303

24 

803 

Procent

39% 20% 

38%

3%

100% 

Årets DJØF-dimittendundersøgelse

Hvert år gør DJØF status over beskæftigelsessituationen for nyuddannede djøfere pr. 1. april. I årets undersøgelse er det de djøfere, som er blevet kandider i 1. halvår 2007, der indgår. Kilderne er data fra Akademikernes Arbejdsløshedskasse og DJØFs medlemsdatabase.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.