Endnu en faldgrube

26-06-2008
2 min.

DJØF-kommentaren.

Nu er det lykkedes at få sat en temmelig effektiv stopper for jobklausuler. Regeringen bøjede sig for hårdt pres gennem flere år bl.a. fra DJØF, da lovforslaget til allersidst blev ændret på en række væsentlige punkter. Det har været en sej kamp at få hindret klausuler, der uden kompensation bare afskar medarbejdere fra at kunne søge nyt job i andre virksomheder i den branche, hvor de havde vist deres spidskompetencer.

Vi har således fået et arbejdsmarked, der nærmer sig mere til den betegnelse, som det stolt sælges under i udlandet - flexicurity. Der er skabt mere jobfleksibilitet, også i forhold til arbejdsgivere, der helt forældet troede, at de kunne eje deres ansatte. DJØF er parat til at bistå medlemmer, der i den kommende tid måtte komme ud for gamle klausuler eller - i strid med loven - nye forsøg på at påtvinge klausuler. Der kan stadig vise sig at være nogle, der prøver at bekæmpe fleksibiliteten.

Nu retter blikket sig ellers imod den anden del af flexicurity-begrebet: Sikkerheden på arbejdsmarkedet. Her forstået som de situationer, hvor der ikke er krav om rimelig begrundelse for en opsigelse. Rimelig begrundelse er ellers det fundament, vores samlede system hviler på: Hvis medarbejderen ikke kan løse arbejdsopgaven, eller hvis virksomhedens forhold er forandrede, så medarbejderen ikke kan beskæftiges, så er der adgang til at opsige et arbejdsforhold med forholdsvis korte varsler.Det er derfor overraskende for de fleste, at der ikke er noget krav om rimelig begrundelse for en opsigelse, hvis man har været ansat i mindre end 12 måneder. Der er brug for at få ryddet op på to punkter: Opsigelsesvarslet i prøvetiden må forlænges til de normale 3 måneder, og arbejdsgiveren må ved enhver opsigelse efter udløbet af prøvetiden være forpligtet til at give enten en rimelig begrundelse eller en godtgørelse.

Dette vil være kloge signaler fra ansvarlige arbejdsgivere, der søger at tiltrække de mest spændende medarbejdere, der skal være med til at udvikle virksomheden. Folketinget må yde sit bidrag, da det er i samfundets interesse, at arbejdsmarkedet fungerer smidigt og effektivt. Det kan ske ved at sikre, at de basale vilkår i forbindelse med den første tid af en ansættelse skal være på plads. Så nok har Folketinget sluttet et travlt arbejdsår, men det er tiden at forberede nye initiativer. I mellemtiden må den enkelte sikre sig den nødvendige rådgivning, når der indgås kontrakter. DJØF står parat.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.