DJØF-aftryk på ny strategi for innovation

12-06-2008
2 min.

DJØF-kommentaren

DJØF er i disse uger i gang med at sætte solide aftryk på regeringens fremtidige innovationspolitik. Og det er stærkt tiltrængt, hvis Danmark fortsat skal gøre sig gældende i den globale konkurrence. Siden 2006 har DJØF arbejdet intensivt på at modernisere regeringens noget forældede syn på innovation. Den første udgave af regeringens tre milliarder kroners innovationshandlingsplan bar stærkt præg af, at mange af ordningerne historisk har rod i gammeldags statsstøtte til teknologiudvikling af fysiske produkter i fremstillingsindustrien. Handlingsplanen pegede kort sagt mere bagud end fremad.

For i dag udgør servicesektoren over 70 procent af den samlede økonomiske aktivitet i Danmark. Mere end otte ud af ti nye jobs skabes i service. Danmark er ikke længere et landbrugs- eller industriland, men et vidensbaseret servicesamfund. Derfor handler innovation ikke kun om nye teknologiske produkter. Ofte tager innovation udgangspunkt i kendt viden eller teknologi, der kombineres på nye måder. Innovation handler først og fremmest om medarbejderne i virksomhederne, der skal kunne omsætte ideer til brug inden for organisation, ledelse, processer, varer og tjenester. Det må innovationspolitikken tage langt større bestik af, har DJØFs budskab vedholdende været til regeringen.Og den konstruktive kritik er blevet hørt. Som eneste lønmodtagerorganisation har DJØF i det sidste års tid deltaget i en arbejdsgruppe under Videnskabsministeriet, hvor vi i samarbejde med Dansk Erhverv, Finansrådet og Dansk Industri har forberedt en ny strategi for innovation i service.

Arbejdsgruppen har gennem en ny, stor survey blandt servicevirksomhederne dokumenteret, at servicevirksomhederne foretrækker djøfere, når der skal udvikles nyt. Det bruger to ud af tre servicevirksomheder djøfere til. Og servicevirksomhederne efterspørger især mere vidensudveksling og forskning inden for djøfområder som for eksempel privatoffentligt samspil, ledelse og organisationsudvikling. Det skal den nye strategi for serviceinnovation naturligvis afspejle - for eksempel gennem flere ErhvervsPhD'ere og videnspiloter på djøfområderne. Eller nogle af de andre 65 forslag i pjecen 'Service innovation', som DJØF og arbejdsgruppen har bidraget til. DJØF vil følge arbejdet til dørs helt frem til finanslovsdrøftelserne i efteråret 2008, hvor regeringen skal finde pengene til de gode forslag, DJØF har været med til at udvikle.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.