Tillægsboom til unge djøfere

29-05-2008
2 min.

Andelen af nyuddannede djøfere ansat i stat, regioner og kommuner, som får et individuelt tillæg, er mere end fordoblet i de sidste to år.

Nye tal viser, at 31 procent af de nyuddannede djøfere på det kommunale område og 21 procent i staten nu får et personligt tillæg.

Udviklingen skyldes, at det er gode tider for de unge djøfere.

"Det er rekrutteringssituationen, som har gjort sig gældende. Der er kamp om de unge. Mere end 95 procent af vores kandidater er i job indenfor et år," siger cheføkonom i DJØF, Kasper Kinnberg.

"Vi ligger over de 21 procent," siger Vagn Rasmussen, DJØF-tillidsrepræsentant i Konkurrencestyrelsen.

"Og efter to år vil alle, der er kommet ind til os lige fra eksamensbordet, som hovedregel have et personligt tillæg."

Tendensen er den samme i Region Hovedstaden.

"Vi har gode erfaringer med, at nyuddannede får tillæg enten ved ansættelsen eller i løbet af det første år," siger Kristina Nielsen, DJØF-tillidsrepræsentant i Region Hovedstadens Psykiatri.

Rekrutteringssituationen har også betydet, at man ser nogle af de sagsbehandlende styrelser gå til lommerne, når de har ansættelsessamtaler, selvom de ellers ikke er kendt for at have råd til at yde store eller mange personlige tillæg. Djøfere med erfaring er i høj kurs.

"Der er givet rekrutteringstillæg til jurister, som kommer med flere års erfaring. Vi taler om væsentligt større tillæg, end vi hidtil har set," siger Maria Larsen, DJØF-tillidsrepræsentant i Udlændingeservice.

"Folk med bare lidt erfaring på bagen får som hovedregel et tillæg i en rekrutteringssituation," siger Vagn Rasmussen fra Konkurrencestyrelsen.

"Men det er jo også fordi, de enten i forvejen har et tillæg eller har udsigt til at få ét der, hvor de kommer fra. Jeg siger altid til mine unge kolleger, at de ikke skal skifte job uden, de får et større tillæg, end de har."

Tillægsfordeling blandt fuldmægtige på nyt lønsystem i centraladministrationen og i regioner og kommuner 2007

Fuldmægtige i centraladministrationen

Fuldmægtige mv. i regioner og kommuner

 Løntrin

 Andel med tillæg

Gennemsnitligt tillæg

 Andel med tillæg

Gennemsnitligt tillæg 

 3

 21%

31%

1.502 

 4

 51%

57% 

1.751 

 5

 73%

2.304 

65%

2.199

 6

 82%

2.769

81%

2.885 8

 87%

96% 

4.444 

 Alle

 74%

3.144

85%

3.976

Fordelingen omfatter udelukkende individuelle tillæg udover det overenskomstfastsatte. Beløbene er ekskl. pension.

Opgørelsen gælder kun fuldmægtig-niveauet. Statens special- og chefkonsulenter er ikke med.

Grunden til, at det gennemsnitlige tillæg på trin 8 er større på det kommunale område, skal blandt andet tilskrives dels, at udligningstillægget ved overgang til nyt lønsystem er medregnet i de kommunale tillæg. Dels at det kommunale område hidtil ikke har haft stillingskategorien special- og chefkonsulenter, hvorfor der her falder flere store tillæg til erfarne fuldmægtige, som i staten typisk ville være blevet udnævnt til en konsulentstilling.

Kilde: DJØF. Tallene er baseret på særlige udtræk fra Finansministeriets Forhandlingsdatabase og Det Fælleskommunale Løndatakontor og dækker henholdsvis 86 og 87 procent af de ok-ansatte i centraladministrationen og kommuner/regioner.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.