Mænd har også brug for hjælp

29-05-2008
2 min.

Mandecentret i København er det eneste af slagsen i hele Norden. Centret hjælper mænd, der kommer skævt ud af ægteskaber og parforhold.

"Det er de mænd, der har et dårligt forløb i forbindelse med bruddet med deres partner, som vi ser herinde. De kan for eksempel have problemer med at få lov til at se deres børn. Det er mænd, der er blevet trynet på alle mulige måder," fortæller Thorkild Vestergaard-Hansen, forstander på Mandecentret.

Centret hjælper med professionel rådgivning til mændene. Det sker både over telefonen og ved personlige samtaler. Desuden har de et krisecenter med 12 enkeltværelser, hvor kriseramte mænd kan bo i op til tre måneder. Der er både spisekøkken, børnerum til samvær, vaskerum og alrum med internet til de mænd, der vælger at bo der. Omgivelserne i bygningen tæt på Christianshavns Torv i København er veldesignede og rene. Alle fordomme om herberger og mandehjem bliver gjort til skamme her. Som Ole Skou, der arbejder på centret som jurist, pointerer, så er det vigtigt, at folk i krise har nogle ordentlige omgivelser at være i.

Thorkild Vestergaard-Hansen er ud over at være forstander også initiativtager til centret, der åbnede dørene for cirka to år siden. Han har tidligere arbejdet på et værested for mænd fra yderkanten af samfundet og med misbrugsproblemer. Der erfarede han, at deres nedtur netop ofte startede med problemer efter en skilsmisse.

Intet om mænd i krise

Servicelovens § 109 bestemmer, at der skal være mulighed for ophold i kvindecentre for voldsramte kvinder, og kvinder der oplever kriser i forhold til samlivsforhold. Loven nævner intet om mænd i krise."Det er jo vanvittigt, at der ikke er noget til mænd. Godt nok får mændene ikke lige så mange bank som kvinderne, men så er der psykisk vold, som mange af de mænd, vi møder, har været udsat for. Det kan jo være lige så frygteligt," fortæller Thorkild Vestergaard-Hansen. Ifølge ham er der omkring 45 kvindekrisecentre i hele Danmark. Mandecentret er det eneste center i Norden, der både tilbyder rådgivning og et tag over hovedet til mænd med problemer efter brudte parforhold.

Centret er finansieret af midler fra satspuljen. De har midler frem til slutningen af 2008, men regner stærkt med at forsætte efter det.

"Gennemsnitsmanden, der kommer i rådgivningen, er 39 år. Der kommer meget få ufaglærte og næsten ingen håndværkere. De har næsten alle sammen mellemlange og lange uddannelser," fortæller Ole Skou. I alt har cirka 400 mænd benyttet sig af centret, siden det åbnede.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.