Salg af OK-resultatet

10-04-2008
3 min.

Læserbrev fra Ole Olesen, økonom, Sikkerhedsstyrelsen

For første gang nogensinde har jeg stemt omkring en overenskomstaftale. I bund og grund er jeg fuldstændig ligeglad med, om min løn stiger 8,17% over 3 år eller +/- 3-4%. Efter topskat er det ikke noget, der er værd at skrive hjem om.

Grunden til at jeg har stemt nej til aftalen denne gang, handler derfor ikke om størrelsen af "rammen" på de 8,17/10,57%. Det handler om den måde, rammen er blevet præsenteret og forsøgt solgt som 12,8% gennem medierne, uden at vores faglige organisationer (DJØF) har prøvet at oplyse offentligheden/medlemmerne om, at det denne gang er et nyt "ramme"- begreb man bruger og at det ud fra det normale "ramme"-begreb handler om 10,57%.

Jeg synes, det er noget svineri at forsøge at sælge resultatet som 12,8%, når det opnåede resultat forholdsmæssigt er 18% dårligere end de 12,8%.

Jeg føler, at man forsøger at snyde et halvdårligt resultat igennem ved at sælge det sminket - det er noget svineri af DJØF, der skal varetage vores interesser/holde os objektivt orienteret ikke at ville stå ved aftalens reelle resultat. Ville man det, burde man have stor interesse i ikke at sælge aftalen gennem medierne som 12,8%.

Ud over det er de 10,57% et dårligt resultat arbejdsmarkedsforholdene og Det Økonomiske Råds inflationsforventning for perioden på 7,3% taget i betragtning - vi snakker om en reallønsstigning på ca. 3% over 3 år eller ca. 1% om året. Det er ikke imponerende.    

DJØF skriver: "Værdien af de forbedringer, der er aftalt i forliget mellem parterne for perioden 2008-2011, udgør 10,57% af lønsummen for akademikere i staten.

Det er disse 10,57%, der normalt kaldes "rammen".

Reguleringsordningen og virkningen af reguleringsordningen holdes normalt uden for rammen."

"I dagspressen har en økonomisk ramme på 12,8% været nævnt. Forskellen i forhold til ovenstående ramme på 10,57% er, at der i de 12,8% er indregnet et skøn for udmøntningen fra reguleringsordningen 0,73 samt et skøn for den forventede lokale lønudvikling på 1,5%."

Det betyder som noget nyt (ny taktisk manøvre), at forventningerne til reguleringsordningerne og den lokale lønudvikling nu er indregnet.

Jeg håber, at de faglige organisationer får en over næsen ved på den måde at forsøge at manipulere med deres medlemmer - men det får de nok ikke, da de fleste kun hæfter sig ved de 12,8%, som er OK, og ikke arbejder videre rundt i det.

Så taktikken virkede - godt gået DJØF!

Med venlig hilsen
Ole Olesen, økonom
Sikkerhedsstyrelsen

Kære Ole OlesenLad mig for det første indledningsvis tilkendegive, at jeg er enig i, at varedeklarationer skal være troværdige. Indholdet skal svare til det lovede!

Når du hævder, at der denne gang - primært i pressen - har været fiflet med præsentationen af de indgåede overenskomstresultater, så kan jeg godt følge dig et stykke af vejen.

Lige præcis derfor har det været mig meget magtpåliggende at få fjernet de 'falske lodder' i vægtskålen. Hvis resultatet på statsområdet skal kunne holde til en sammenligning med tidligere overenskomstresultater, skal rammen præsenteres som 10,57%. Og det er også præcis, hvad vi har gjort i det urafstemningsmateriale, som er udsendt til samtlige medlemmer af Overenskomstforeningen, så din kritik har efter min mening gal adresse.

Som det vil være fremgået mange andre steder, er jeg helt uenig med dig i din vurdering af indholdet i overenskomstresultatet. En forventet pæn reallønsstigning og nominelle stigninger på ca. 5000,- om måneden over perioden, synes jeg, er overordentlig tilfredsstillende.

Med venlig hilsen
Søren Burcharth

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.